Двадесет страни поеха ангажимент да предоставят оръжия на Украйна, за

...
Двадесет страни поеха ангажимент да предоставят оръжия на Украйна, за
Коментари Харесай

Пентагонът: 20 страни се съгласиха да дадат тежка бойна техника на Украйна

Двадесет страни поеха ангажимент да дават оръжия на Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да се изправи против съветските сили, съобщи на конференция в Пентагона американският министър на защитата Лойд Остин , представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Срещата мина доста добре. Множество страни ще дават артилерийски муниции, системи за брегова защита, танкове и други бронирани машини, които са нужни " на армията на Киев ", добави той след съвещание на контактната група за Украйна.

Остин изрази специфична признателност на Дания, която ще даде ракети " Харпун " за отбрана на украинските крайбрежия, означават международните организации.

Няколко дни по-рано стана ясно, че няколко страни са подготвени да изпратят ракети „ Харпун “ на Украйна, с които да се противодейства на съветските  военни кораби в Черно море. Тогава британското издание „ Телеграф “ че  Съединени американски щати обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да сложат завършек на морската обсада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света. Представители на Съединени американски щати обявиха тогава, че противокорабните ракети „ Харпун “ и NSM с обхват от съвсем 300 км, могат да бъдат изпратени или непосредствено от Съединени американски щати , или от европейски съдружници, които разполагат с тях.

Целта е да се накара Русия да смъкна морската обсада. За доставка на тези ракети се заприказва още на срещата на НАТО в края на март, само че тогава бе оповестено, че сходна доставка ще има " механически провокации ". Освен това имаше страхове да не би оръжието да попадне в съветски ръце, както и потребността от дълготрайно образование за потреблението му. Сега явно са преодолени всички спънки и все по-упорито и публични лица позволяват даването на мощните ракети.

Около 20 кораба на съветските военноморски сили, в това число подводници, се намират в Черно море, заради което Украйна изиска да й бъдат предоставени съвременни противокорабни оръжия. Източник от " Даунинг стрийт " съобщи, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети " суша-вода " на Украйна и счита, че те ще бъдат нужни за решение на казуса с блокадата. Според  Брайън Кларк, специалист по военноморските въпроси във вашингтонския института " Хъдсън ", изпращането даже на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

Снимка: Стоп кадър
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР