Двадесет и пет каталунски лидери ще бъдат съдени за бунт,

...
Двадесет и пет каталунски лидери ще бъдат съдени за бунт,
Коментари Харесай

Испания ще съди 25 каталунски политици за бунт, присвояване и неподчинение

Двадесет и пет каталунски водачи ще бъдат съдени за протест, нелегално заграбване или непокорство на страната, реши Върховният съд на Испания, представен от " Ройтерс ".

Марта Ровира, един от водачите, които ще прекарат 25 години в пандиза, в случай че бъдат наказани, по-рано сподели, че към този момент е избягала от Испания, присъединявайки се към останалите шестима " в заточение ".

Съдия Пабло Ярена съобщи, че 13 водачи, в това число Ровира и някогашния каталунски министър председател Карлес Пучдемон, който към този момент е в Брюксел, ще бъдат съдени за протест. Други12 ще бъдат съдени за нелегално заграбване или непокорство на страната поради ролята им в организирането на референдума за самостоятелност на Каталуня.

Съдия Ярена ще реши по-късно през днешния ден дали има задоволително доказателства, че те са направили закононарушение, с цел да бъдат задържани. Той не дефинира дата за започване на делото.

Ровира, която оглавява сепаратиската Каталунска републиканска левица, съобщи преди съдията да се произнесе, че е напуснала страната, с цел да избегне гонене. " Изгнаничеството ще бъде сложен път, само че това е единственият път, който имам, с цел да възстановя политическия си глас ", сподели Ровира в писмо.

Съдът изиска 14 члена на предходната каталунска районна администрация да подават 2.1 милиона евро в банкова сметка, с цел да върнат парите, употребявани за провеждането на референдума и да покрият правосъдните разходи.

Решението на съда евентуално ще постави завършек на планувания за събота избор в каталунския районен парламент за избор на нов водач след заминаването на Пучдемон предходната година. Жорди Тирул, един от 13-те, упрекнати в протест, и непосредствен съдружник на Пучдемон, не получи задоволително гласове в четвъртък.

Няколко сепаратистки водачи, в това число някогашния вицепремиер Ориол Жункерас, са в ареста от предходната година.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (231)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР