Двадесет и пет години в затвора ще лежи Стефан Станев,

...
Двадесет и пет години в затвора ще лежи Стефан Станев,
Коментари Харесай

25 години затвор за наркомана, убил Виола. Близките са възмутени, ще обжалват

Двадесет и пет години в пандиза ще лежи Стефан Станев, който през юни умъртви свиреп приятелката си Виола Николова. Присъдата е на Софийския градски съд, само че е подписана с изключително мнение на един от членовете на състава, който счита, че справедливото наказване е 30 година зад решетките, колкото изиска и прокуратурата.
 Виола Николова Виола Николова
Процесът завърши на първа инстанция единствено за ден, откакто Станев призна виновността си и изиска кратко правосъдно разследване, при което не се разпитват очевидци, а присъдата му се понижава с 1/3. Така той избегна най-тежкото наказване – пожизнен затвор без право на подмяна. Защитата изиска сред 15 и 20 години отнемане от независимост, защото Станев е бил наркозависим и преди години е диагностициран с биполярно разстройство. Присъдата не е дефинитивна, а почернените близки на Виола оповестиха, че ще апелират.Родителите на Виола желаеха общо 700 000 лева кръвнина, само че съдът отхвърли гражданските искове. Райна и Валери Николови могат да заведат друго дело, в което да претендират за тях.

Според обвинителния акт Виола е била убита свиреп на 22 юни в София. Станев бил под въздействието на коктейл от опиати и първо я блъснал със стик за голф, който се счупил, по-късно я душил, а след това сменил три ножа, с които я ръгал във врата и гръбнака. Когато видял, че Виола не диша, завил тялото и отишъл в другата стая.

На сутринта поканил другарка в дома си, която питала за Виола. Той невъзмутимо признал: “Аз я убих ”, а след това посочил натрупа й. Жената си тръгнала, а той потеглил с колата си към Созопол. На 24 юни тя подала сигнал в полицията, а проверяващите арестували Станев покрай яхтеното пристанище в морския град.

Експертиза посочила, че макар психическите проблеми и зависимостта от дрога Станев по време на убийството изцяло осъзнавал какво прави. Бившата му брачна половинка е подавала тъжби в прокуратурата за закани за ликвидиране, само че те са били пренебрегнати. Това стана причина за оставката на районния прокурор на София Петър Белчев.

През сълзи
Близките са възмутени, ще апелират


“Трябва да почине човек, с цел да се направи нещо в тази страна ”, разясниха близки на убитата Виола. Те са възмутени от присъдата и не могат да си обяснят за какво Софийски градски съд не дефинира по-тежко наказване. Въпреки че Станев изиска амнистия, околните на младата жена са безапелационни, че той не е откровен и играе спектакъл пред съда. Майката Райна Николова излезе смутена от залата и не пожела да говари с публицистите. “Ако вашето дете беше убито, вие щяхте ли да приемете извинението? ”, разяснява риторично бащата Валери Николов.

Братът на Виола – Емил, описа, че последно видял сестра си на рожден ден на майка им в Лом. Семейството се събрало, а Виола завела и приятеля си Стефан. “Запознах се с него. Имаме фотоси от този момент. По нищо не личеше, че може да си стигне дотук. Връзката им изглеждаше естествена, а Виола не беше обезпокоена ”, спомни си брат й Емил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР