Двадесет и една групи ще дефилират на стадиона в Симитли

...
Двадесет и една групи ще дефилират на стадиона в Симитли
Коментари Харесай

Откриват фестивала „Симитлия

Двадесет и една групи ще дефилират на стадиона в Симитли на фестивала " Симитлия - античната земя на кукерите "  днес, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на общината Апостол Апостолов. Участници са локални пазители на традициите, както и гостуващи групи от страната.

Фестивалът е една от емблемите на Симитли и с течение на годините прерасна от общински, през районен, до народен, описа Апостолов. В последните години в дефилето са взели участие групи от цялата страна, в това число и от Бургас, Добрич, Шумен, уточни общинският кмет.

Традиционният за Симитли фестивал е бил годишно събитие и в предишното, само че е имало интервал, в който не е провеждан. През 2003 година се възобновява и от този момент всяка година притегля от ден на ден участници, което го трансформира в едно от огромните национални събития, свързани с кукерската традиция.

Фестивалът е едно от дълго чаканите събития в Симитли. Тук цели фамилии - от бабите и дядовците, до най-малките внучета , приготвят костюмите и представянето на традициите, които ще покажат на " Симитлия ". Пандемията спря кукерското дефиле през 2021 година, само че за сметка на това тази година ще се видят неповторими костюми, означи кметът на Симитли.

" Желанието на участниците е фестивалът да го има и това ще се види в старанието и подготовката. Всички участници са се обединили и към мнението, че традицията би трябвало да се съблюдава и " Симитлия " да се направи, по тази причина са взели решението фестивалът тази година да е без конкурсен темперамент ", добави Апостолов.

" Хората желаят да видят традицията жива, да я изпълнят, а премиите остават без значение. Това е стимулирало и управлението на общината да направи и невъзможното, с цел да се организира кукерското дефиле ", уточни кметът на Симитли.

Всички противоепидемични ограничения ще бъдат спазени, безапелационен е Апостол Апостолов. Общинското управление е поело уговорката да тества всички участници в " Симитлия - античната земя на кукерите ".

 ‼️ На стадиона ще бъдат допускани единствено хора със зелен документ - както участниците, по този начин и публиката. За облекчение на хората, които желаят да следят онлайн обилното показване на кукерите, наоколо до стадиона ще бъдат ситуирани мобилни лаборатории , в които ще се тества с антигенни проби.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР