Двадесет и една години след откриването във Видин на един

...
Двадесет и една години след откриването във Видин на един
Коментари Харесай

Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин стои заключен с години и се руши

Двадесет и една години след откриването във Видин на един от дребното в страната монументи на жертвите на комунизма, той стои заключен и се разрушава. Мемориалът е построен в центъра на града, пред постройката на Областната администрация, край брега на река Дунав.

Рушащият се и изцяло безстопанствен години наред монумент посреща туристи - стотици българи и чужденци, които не крият почудата и възмущението си от типа му и заключените порти. Сградата извън е с паднала мазилка и тухли, а вътре-потънала в плесен и влага, ронещи се стени и нечетящи се надписи с имената на свиреп убитите без съд и присъда в средата на септември 1944 година от комунистическата власт 43-ма поданици на района, измежду които и свещеници, сподели инспекция на Българска телеграфна агенция.

Д-р Нели Кирилова, ръководител на  Асоциация „ Памет за жертвите на комунизма “ описа за Българска телеграфна агенция, че Мемориалът на жертвите на комунистическия режим след 9 септември 1944 година във Видин, е четвъртият, повдигнат в страната. Изграждането му стартира на 4 юни 2000 година, а формалното му разкриване е на 17 септември 2002 година Издигнат е по концепция на Любомир Димитров, по това време зам.-председател на Български либерален конгрес. Проектът е дарен от арх. Станчо Веков и съставлява параклис с няколко полукупола и един дребен централен купол. Изграждането на Мемориала е финансирано от Български демократически конгрес.

Д-р Нели Кирилова сподели още, че преди месеци от името на асоциацията и членове на фамилиите на репресирани от комунизма са изпратили писмо до видинския кмет и ръководителя на Общинския съвет да им се позволи да поддържат и да се грижат за изводи мемориал. В своето писмо те упорстват  Община Видин да позволи и слагането на две плочи в памет на жертвите на комунизма. Едната в остарелия видински гробищен парк, където в общ гроб са заровени убитите без съд и присъда 43-ма видински поданици, измежду тях и свещеници. Другата -  на постройката на художествената изложба във Видин, където края на 1944 г и началото на 1945 година е заседавал състав на „ Народния съд “. Ви­дин­с­ки­ят " На­ро­ден съд " осъж­да на гибел 134 ду­ши, измежду ко­и­то и те­зи, из­би­ти мно­го ме­се­ци пре­ди то­ва. За страдание  отговор още не са получили и мемориалът продължава да тъне в давност, добави Кирилова.

Писмо до общинската администрация са изпратили и от регионалното управление на партия " Демократи за мощна България ", сподели за Българска телеграфна агенция представителят на партията във Видин Цеци Лилков. “Паметникът - унищожен извън и от вътрешната страна  е сборен облик на почтените страдалци от черните есенни дни на 1944 година и към този момент 21 години от своето изграждане към момента е оня безгласен видински " жител " без никакви законни документи. Без своя строителен акт за раждане, без своята персонална карта, без своя паспорт. Падналата мазилка и тухли на мемориала, пълзящата влага, дружно със сринатото национално достолепие, са в действителност подобаващ декор за видинското бюрократично безхаберие “ написа още в писмото. 

Проверка на Българска телеграфна агенция за какво Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин е заключен и се разрушава години наред сподели, че има проблеми с узаконяването на паметника. От Община Видин дадоха отговор, че нямат отношение по стопанисването му, „ тъй като е обществена държавна благосъстоятелност, само че е издигната на общинска земя ”. От Асоциацията „ Памет за жертвите на комунизма “ настояват, че в Общината няма никаква документи за построяването на мемориала, което на процедура го прави монумент „ отвън закона ”. Мизерията на забравата покрива този мемориал, само че той дори и камък върху камък да остане, постоянно ще е вписан в историята на Видин дружно с паметта за всички избити от комунистическия режим. Стореното би трябвало да се помни, да не се не помни и в никакъв случай да не се повтаря, сподели още доктор Нели Кирилова.

В цялата страна през днешния ден означаваме Деня на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Отбелязва се с Решение 37 на Министерския съвет от 20 януари 2011 година по предложение на президентите на България  Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 фев­ру­а­ри 1945 го­ди­на Първи и Втори състав на Народния съд в столицата осъжда на гибел - регенти, министрите дружно с министър-председателите в пет държавни управления от 11 февруари 1940 година до 8 септември 1944 година, дворцовите съветници (51 души), народните представители от 25-ото Обикновено национално заседание (129 души) и други цивилен и военни лица. В цялата страна са формирани 135 процеса с сбор на подсъдимите 11 122 души. На гибел са наказани 2730 души, оправдани са 1516 души, а против 451 души делата са прекъснати. Изселени са 4325 фамилии на близки на наказани, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души. Повечето откриватели и историци одобряват, че през първите няколко месеца след 9 септември 1944 година са избити без съд към 30 000 души, сочи информация на Българска телеграфна агенция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР