Двадесет и двама души пътуваха с първия редовен полет от

...
Двадесет и двама души пътуваха с първия редовен полет от
Коментари Харесай

22-ма пътуваха с първия редовен полет София-Скопие

Двадесет и двама души пътуваха с първия постоянен полет от София до Скопие, който се реализира през вчерашния ден, заяви за Българска телеграфна агенция Янко Иванов от самолетна компания „ Гъливер “ (GullivAir). Той описа, че в столицата на Република Северна Македония е имало много публични лица, посрещащи полета.
По дестинацията ще се лети два пъти седмично – в събота и в понеделник.

Всичко е наред към този момент, като за начало е повече от обнадеждаващо, разяснява Иванов. Идеята е да дадем опция на хората, идващи от Скопие в София, да употребяват всички полети, които има сега на софийското летище и да могат да създадат връзка, в това число и до морето, изясни Янко Иванов.

Следващата дестинация, която „ Гъливер “ възнамерява, е София-Тирана.
Възстановяването на въздушната връзка сред София и Скопие беше предстоящата и оповестена първа съответна стъпка от съдействието, оповестено след първата среща на министър председателите Димитър Ковачевски и Кирил Петков, която се организира на 18 януари тази година в Скопие.

Това не е първата авиолиния, която непосредствено свързва двете столици. На 25 април 1965 година е открита интернационална въздушна линия на ТАБСО по маршрута София - Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излетява първият аероплан ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие. Пътниците са посрещнати от публични лица, отпред с републиканския секретар по превоза и известията Георги Русковски, от публицисти и доста жители. Първият курс по новата линия е осъществен от екипаж в състав: пълководец Владимир Владов, втори водач - Христо Костадинов, радист - Петър Кунов, монтьор - Лазар Ташков и стюардеси - Мария Иванова и Любка Стоилова. Полетите от София до Скопие се извършват в неделя.

Години по-късно, откакто на 15 януари 1992 година България публично признава Република Македония, през март същата година министърът на превоза Александър Александров се договаря с министъра на превоза и известията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София-Тирана, открита година по-рано, да бъде с непосредствено кацане в Скопие. На 6 май 1992 година в София министърът на превоза Александър Александров публично открива линията. С първия полет на 6 май 1992 година от Скопие идва министърът на превоза и известията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 година вечерта по новооткритата постоянна линия София-Скопие е осъществен полет на държавната самолетна компания " Хемус ер ". Със аероплан " Як-40 " пътуват 25 пасажери, като полетът продължава към 20 минути. Полетите от София до Скопие се извършват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в противоположната посока - в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока коства 60 $, а в двете направления - 90 $. Авиокомпанията " Пал Еър " също прави полетите до София също със самолети " Як-40 ".

На 14 декември 2007 година министърът на превоза Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от самолетната компания " България ер ". В приветственото си слово Мутафчиев показва, че откриването на авиолинията цели да бъдат нормализирани авиовръзките на България с всички европейски столици. На летището в Скопие са посрещнати от Миле Янакиески - министър на превоза и известията на югозападната ни съседка, заместник-министъра на превоза и известията Скендер Палоши, и посланикът на България в Македония Михо Михов. Линията София - Скопие се покрива три пъти седмично и има доста добра връзка в София по дестинациите за останалите европейски столици. Цената на билет по линията София-Скопие в едната посока е 39 евро.

Полетите са прекъснати от превозвача през 2009 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР