Два зубъра пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата

...
Два зубъра пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата
Коментари Харесай

Източните Родопи стават дом на още два зубъра

Два зубъра дойдоха в Източните Родопи в края на предходната седмица, оповестяват от фондация " По-диви Родопи ".

Новите попълнения са подаяние от два европейски зоопарка - унгарският зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия. С тях стадото към този момент наброява 11 животни.

От фондацията припомнят, че предходната година за първи път от епохи в Родопите се е родило първото зубърче на независимост, а това лято стадото е повишено с още две дребни.

Предстои животните да се приспособяват към региона.
 Второ зубърче се роди на независимост в Източните Родопи
Второ зубърче се роди на независимост в Източните Родопи

То е мъжко и е родено в Деня на детето

Зубърът, именуван още европейски бизон, е един от знаците на природозащитата в Европа. Неговата история е образец за това по какъв начин единствено в границите на 100 години един тип може да бъде доведен до ръба на изгубването, само че с доста старания може да бъде и възобновен, показват от " По-диви Родопи ". Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и основен тип за отворените горски екосистеми. В Студен бунар зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и други редки и застрашени типове животни и птици.

Възстановяването на зубрите в Родопите е взаимна самодейност на Национално ловно-рибарско съдружие Съюз на ловците и рибарите в България (НЛРС-СЛРБ и Фондация " По-диви Родопи ". То е от част от дейностите по възобновяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи. Двата зубъра са обезпечени със съдействието на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.
 От 5 години зубри живеят в Източните Родопи
От 5 години зубри живеят в Източните Родопи

Стадото към този момент наброява 7 животни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР