Два военни и два граждански оркестъра свириха в първото издание

...
Два военни и два граждански оркестъра свириха в първото издание
Коментари Харесай

Духови оркестри свириха в чест на композитора и офицер Камен Луков Пейнски в родното му село

Два военни и два цивилен оркестъра свириха в първото издание на прегледа " Капитан Камен Луков Пейнски ", който се организира в родното му село Копиловци, заяви кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова. Тя напомни, че преди две години в Копиловци беше построен монумент на Камен Луков, а оттук насетне на две години в родното му село ще има музикални фестивали в негова чест.
В прегледа са взели участие Гвардейският внушителен духов оркестър към Националната гвардейска част, представителният духов оркестър на Сухопътни войски, Берковската духова музика, оркестър " Дефилир " при Средно учебно заведение " Иван Вазов " - Вършец. Заедно с музикантите по улиците на село Копиловци са дефилирали и мажоретките от състава към същото учебно заведение във Вършец.
Кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова произнесе слово, в което напомни думите на различен незабравим нашенец Йордан Радичков, съгласно който духовата музика е неразделна част от нашия живот. „ Духова музика има, откогато свят светува, и нея никой не може да я закрие. Ако може да се закрие една страна, то и Духовата музика тогава може да се закрие. Защото всичко стартира с музиката и свършва с музиката ”. От името на жителите и гостите на село Копиловци тя изрече признателност и благодарност към участниците.
„ Вярвам, че вие ще превърнете този празник в значимо и запаметяващо се събитие за всички нас. Да си пожелаем с всяко последващо издание, което ще се организира на две години, съставите да са от ден на ден. Вярвам, че този обзор, този празник на хубостта и духовата музика ще се трансформира в една от емблемите на с. Копиловци и община Георги Дамяново. И дано днешният празник да бъде нашият трансфериран мост към бъдещето, по който да преминем с благосъстоянието на традициите и силата на духа си със заряда на духовата музика, с очарованието на професионализма и младостта ", сподели кметът Нина Петкова.
Сред формалните посетители на събитието бяха регионалният шеф на Монтана Валери Димитров, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, началникът на Военно окръжие - Монтана подп. Илиян Илиев и неговият заместител майор Васил Цурински.
Капитан Камен Луков е български офицер, диригент и композитор, творил през първата половина на предишния век. Луков взе участие в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна войни, като пътува по бойните полета с духовия оркестър на българската войска и изнася концерти като музикант и диригент. Той е създател на Церемониалния марш на Българската войска „ Весели в багра “ и марша на 34-ти пехотен Троянски полк „ Троянци “. Написал е над 100 музикални произведения - военни маршове, кантати, хора, ръченици, китки, романси, оперетна и оперна музика. Маестро Камен Луков е роден в село Копиловци на 26 ноември 1875 година, умира в Ловеч на 7 август 1949 година, посочи Петкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР