Два вида грип ни нападат през пролетта. Единият е балкански,

...
Два вида грип ни нападат през пролетта. Единият е балкански,
Коментари Харесай

Два вида грип ни нападат през пролетта


Два типа грип ни атакуват напролет. Единият е балкански, прочут още като ку-треска, а другият е птичи. болестите намират път към хората през животните, написа "Телеграф ".

От началото на годината са регистрирани 8 случая на ку-треска, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. За съпоставяне в същия интервал през миналата година не е имало нито един болен.

През миналата седмица случай на балкански грип е засечен в Стара Загора. Заразяването става най-често чрез захапване от кърлеж или поемане от пространствата за животни на прахова или капкова зараза. Човек може да прихване ку-треска още при доене, разчистване, пиянство на сурово мляко и преправка на месо или вълна от заболели животни. Причинителят прониква в организма през лигавиците на горните дихателни пътища, храносмилателната система или при нарушение на целостта на кожата след захапване от кърлеж.

Симптомите на болестта са като при класическия грип- главоболие, болки в мускулите, повръщане, тресчица с висока температура. Същата е и клиничната демонстрация на птичия грип. Ето за какво е извънредно мъчно да се откри причинителят на тези недоволства.

Именно по това време на годината обаче се появява рискът от разпространяването на птичия вариант.

През миналата година у нас бяха доказани 25 огнища на инфлуенца по птиците в 5 области на страната. Общият брой на унищожените пернати бе над 1 милион. За благополучие не се стигна до болест при човек. Сега специалистите още веднъж сигнализират за евентуална заплаха, защото мутирал вариант върлува по птиците в Египет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР