Два варианта за повишаване на пенсиите ще предложи служебното правителство

...
Два варианта за повишаване на пенсиите ще предложи служебното правителство
Коментари Харесай

Два варианта за повишаване на пенсиите предлага служебният кабинет

Два разновидността за повишение на пенсиите ще предложи служебното държавно управление на 46-ото Народно заседание и бъдещия кабинет. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев на конгрес за измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, проведен от КНСБ и фондация " Фридрих Еберт ", предава БНР. 

" Единият вид е за преизчисляване на пенсиите със междинен застрахователен приход от 2018 или 2019 година, като специалистите на Национален осигурителен институт са създали планове и за двете години. Около 3 милиарда лева. са нужни за това. Вторият вид е с увеличение на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, като този вид ще докара до една по-добра мотивация на българските жители да вземат участие в обезпечаването, както и ще реализира увеличение на пенсиите на всички пенсионери ", сподели Гълъб Донев. 

Според общественият министър, реализацията на всеки от разновидностите ще коства сред 2 и 3 милиарда лв. и ще докара до покачване на пенсиите с сред 14 и 17 %.

" Върви се към вид за повишение на пенсиите с увеличение на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. В момента тежестта за една година застрахователен стаж в пенсионната формула е 1,2 на 100, концепцията е да стане 1.35. Служебното държавно управление ще създаде законопроект за актуализация на бюджета на Държавното публично обезпечаване ", заяви още Гълъб Донев. 

Сред акцентите в разискванията на форума бяха правата на обезпечените в универсалните пенсионни фондове, опциите и изискванията за избор на пенсионни артикули, както и новата нормативна рамка за установяване на формулите за пресмятане на спомагателните пожизнени пенсии за напреднала възраст от тези фондове. В тях се обезпечават всички родени след 31 декември 1959 година, а първите всеобщи заплащания предстоят през септември.

В програмата на форума бе включено и разискването на отражението на настоящите промени в Кодекса за обществено обезпечаване върху ДОО. Ключови тематики са новостите при преизчисляване на трудовите пенсии с добит стаж или приход след пенсиониране, както и разпоредбите, по които ще се прави определянето на размера на понижението на самостоятелния коефициент, когато човек се обезпечава и в повсеместен пенсионен фонд. Ще бъде разискван въпросът с прекачване на обезпечаването единствено във фонд „ Пенсии “ на ДОО и законовите правила за пресмятане на пенсията при обезпечаване единствено в първия дирек.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР