Два урагана ще ударят сушата този уикенд в два различни

...
Два урагана ще ударят сушата този уикенд в два различни
Коментари Харесай

Ураганите ще ударят сушата този уикенд от два различни океана

Два урагана ще ударят сушата този уикенд в два разнообразни океански басейна – Тами в Атлантическия океан и Норма в източната част на Тихия океан.

Нито едното, нито другото са опасност за Съединени американски щати, само че Норма задейства предизвестия за вихър за Мексико, в това число известния курортен град Кабо Сан Лукас, и Тами за елементи от Подветрените острови, верига от няколко островни страни сред Карибско море и открития Атлантик.

Tammy се ускори в вихър с устойчиви ветрове от 75 mph в петък сутринта и се предвижда да продължи постепенно да се ускорява, до момента в който минава през Подветрените острови. Ветровете със мощ на вихър се простират на открито до 25 благи от центъра на бурята, а ветровете със мощ на тропическа стихия се простират на открито до 140 благи.

Ураганите в тази част на Атлантика са необичайност за края на октомври. Тами е едвам третият вихър, който се образува толкоз надалеч на югоизток в Атлантическия океан от 1900 година, съгласно специалиста по ураганите Майкъл Лоури.

Това е и най-новият вихър в тази част на Атлантическия океан от 1966 година насам, съгласно Фил Клоцбах, откривател в Департамента по атмосферни науки в Държавния университет на Колорадо.

Експертите по ураганите по-рано предизвестиха, че урагани могат да се образуват в необикновени региони по-късно през сезона тази година заради извънредно топлия Атлантически океан.

 Сезон на ураганите 02 октомври Джо Редъл/Гети изображения

Ураганни условия, в това число мощни ветрове и пороен дъжд, се чакат на Подветрените острови до края на петък и при започване на събота. За островите се предвижда вълна от стихия от 1 до 3 фута.

Обилните превалявания ще бъдат една от най-сериозните закани на бурята и могат да доведат до неочаквани наводнения и кални свлачища. Общата сума на преваляванията за Подветрените острови се чака да бъде от 4 до 8 инча, само че може да доближи фут тук-там, където има най-силен дъжд. Дъждът би трябвало да е по-слаб в Пуерто Рико и Британските и Американските Вирджински острови, където е най-вероятният дъжд от 1 до 2 инча.

Условията ще стартират да се усъвършенстват от юг на север през островната верига от късно в неделя, до момента в който бурята се придвижва на север от района.

С Тами в Атлантическия океан в този момент остават единствено две имена – Винс и Уитни – в общоприетия лист с имена на стихии в Атлантическия океан, преди центърът на ураганите да се обърне към различен лист с имена.

Ураганът Норма се насочва към Мексико

Ураганът от категория 2 Норма имаше ветрове със скорост от 110 благи в час и даже по-високи пориви в петък следобяд и се намираше на към 255 благи запад-югозападно от Мансанило, Мексико.

Очаква се бурята да отслабне, до момента в който се доближава към южната част на Южна Долна Калифорния в Мексико в събота.

Условията ще стартират да се утежняват в южната част на Долна Калифорния, в това число Кабо Сан Лукас, в петък вечер. Условията за тропическа стихия ще набъбнат до условия на вихър при започване на събота.

Бурята ще донесе значителни превалявания и наводнения в региона до неделя. Общо превалявания от 5 до 10 инча с обособени суми, приближаващи 15 инча, са вероятни до неделя в далечната южна част на Калифорния Баха Сур.

„ Тези дъждове евентуално ще доведат до неочаквани и градски наводнения, дружно с вероятни кални свлачища в региони с по-висок терен “, предизвести Националният център за ураганите.

След като обхване южната част на Долна Калифорния, бурята ще направи завой на изток, ще пресече Калифорнийския залив и ще доближи сушата някъде по източното крайбрежие на континенталната част на Мексико до ранния понеделник.

Метеорологът на CNN Роб Шакълфорд способства за тази история.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР