Два турски синдиката, представляващи над 250 хиляди работници, заявиха, че

...
Два турски синдиката, представляващи над 250 хиляди работници, заявиха, че
Коментари Харесай

Турски здравни работници планират масови стачки

Два турски синдиката, представляващи над 250 хиляди служащи, обявиха, че ще проведат лимитирани стачки тази седмица, с цел да стачкуват против законопроект, отнасящ се до заплатите и пенсиите на медиците, съобщи Ройтерс.

Турция е изправена пред задълбочаваща се икономическа неустановеност, предизвикана от девалвацията на турската лира до исторически върхове, показва организацията.

Синдикатът на служащите в опазването на здравето и обществените услуги (SES), който има към 20 хиляди членове, разгласи, че ще спре за малко работа, с цел да стачкува против дългите работни часове, ниското възнаграждение на труда, незадоволителния личен състав и изтощителните условия на работа по време на Коронавирус пандемията.

Отделно Синдикатът на заетите в здравна грижа и обществените служащи, който споделя, че има близо 250 хиляди членове, съобщи, че ще организира национални стачки във вторник и четвъртък. Профсъюзът уточни като причина законодателството, признато предходната седмица, което съгласно синдикалистите планува увеличение на трудовите хонорари и пенсиите за лекарите, само че не и за другите работещи в бранша на опазването на здравето.

Семих Дурмуш, ръководител на синдиката, дефинира закона като дискриминативен и настоя, че той би трябвало да обхване по-широк кръг чиновници.

Централната банка намали лихвените проценти няколко пъти от септември насам, което докара до намаление на цената на турската лира с 27 % през последните три седмици. Инфлацията в това време набъбна с 21%, което се отрази тежко на приходите и платежоспособността на доста турци, отбелязва организацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР