Първите кораби със зърно пристигат в Украйна по нов маршрут

...
Два товарни кораба са пристигнали в украинско пристанище, след като
Коментари Харесай

Два товарни кораба са пристигнали в украинско пристанище, след като са пътували през Черно море по нов маршрут, съобщиха украинските пристанищни власти.

Те стигнаха до Черноморск в събота и трябваше да натоварят 20 000 тона пшеница, предназначена за световните пазари.

Длъжностни лица казаха, че това е първият път, когато цивилни кораби са достигнали украинско пристанище след пропадането на сделката с Русия, гарантираща безопасността на плавателните съдове.

Досега коридорът се използваше само от кораби, заминаващи от Украйна.

Вицепремиер Министър Александър Кубраков каза, че корабите Resilient Africa и Aroyat са плавали под флага на островната държава Палау в океана и екипажът им се състои от хора от Украйна, Турция, Азербайджан и Египет.

Корабите ще доставят житото в Египет и Израел, според министерството на земеделието на Украйна.

Тяхното пристигане идва, след като Русия се отказа от подкрепена от ООН сделка, която улесни износа на украинско зърно от Черноморск и две други черноморски пристанища през юли.

Москва каза, че части от сделката, позволяващи износа на нейните храни и торове, не са били спазени и се оплака, че западните санкции ограничават собствения й износ на селскостопански продукти.

Оттогава Русия заплашва да третира цивилните кораби, плаващи към Украйна, като потенциални военни цели.

По-рано тази седмица Обединеното кралство обвини Русия, че е нацелила един такъв кораб с множество крилати ракети, докато наскоро е стоял в украинското пристанище Одеса.

Украйна е един от най-големите доставчици в света на култури като слънчогледово масло, ечемик, царевица и пшеница.

Когато Русия нахлу през февруари 2022 г., нейният флот блокира черноморските пристанища на страната, като хвана 20 милиона тона зърно, предназначени за износ.

Това предизвика скок на световните цени на храните и заплаши да създаде недостиг в страните от Близкия изток и Африка, които внасят значителни количества храни от Украйна.

Някои от тези държави, вкл. Афганистан, Йемен, Судан и Етиопия продължават да изпитват отчаяна нужда от хуманитарна помощ.

Освен че заплашва корабите, преминаващи през Черно море, Москва все повече се насочва към украинската пристанищна инфраструктура.

Той многократно атакува пристанищата Измаил и Рени, откъдето тръгва голяма част от износа на зърно от Украйна от юли, за да се опита да наруши операциите.

Киев обвини Русия в „циничен“ опит да навреди на нейния износ на зърно и да подкопае световната продоволствена сигурност.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР