Два спасени човешки живота - така може да обобщим резултата

...
Два спасени човешки живота - така може да обобщим резултата
Коментари Харесай

Как лекари спасиха двама пациенти с рядко срещани мозъчни аневризми

Два избавени човешки живота - по този начин може да обобщим резултата от неповторимите интервенции на пациенти с мозъчни аневризми в столичната болница " Св. Иван Рилски ".

Те бяха осъществени от немския професор Ханс Хенкес - величие в тази област и неговия български сътрудник, доцент Станимир Сираков. Тези интервенции са нещо, което рядко може да се следи – освен в България, само че и в международната процедура. Те бяха излъчени онлайн в Аулата на болничното заведение. Така десетки експерти от разнообразни лечебни заведения в България можаха да проследят какво вършат двамата хирурзи.

Снимка: btvnovinite.bg

" В нашата клиника повече от три години множеството пациенти не са заплащали скъпо струващш кжнсумативи. Това стана след дълги договаряния с НЗОК и пациентски организации. С много старания успяхме да подновим и техниката, на която работим, тъй като беше морално остаряла. Всички здравно обезпечени пациенти при нас не заплащат нищо”, изясни в студиото на „ Тази сутрин” доцент Станимир Сираков.

По думите му мозъчните аневризми са доста чести, изключително в Европа – това се дължи на метода ни на живот и на напрежението.
Снимка: btvnovinite.bg
Двете интервенции на великански аневризми, осъществени от немския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доцент Станимир Сираков в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " са завършили сполучливо.
Снимка: btvnovinite.bg
54-годишният мъж е бил с аневризма, която е криела голям риск от затруднения по време на интервенцията. Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е съветвал пациента, рискът той да загине по време на интервенцията е бил 30%.

Без професионалната лекарска интервенция, вероятността мъжът да почине е била 60%. За съпоставяне, при по-обикновените случаи интервенцията крие към 1,5-2% риск от съдбовни затруднения. 30% значи, че всеки трети с такава аневризма е умрял. За да го спасят, проф. Хенкес и доцент Сираков са сложили 11 стента в центъра на аневризмата, като по този метод са построили нов съд.
Снимка: btvnovinite.bg
Вторият пациент е 61-годишна жена, която към този момент един път е била третирана от екипа на доцент Сираков, защото аневризмата й е била пред пръсване.

Двамата пациенти са настанени в реанимацията на болничното заведение, където са под 24-часово наблюдаване за няколко дни. Около месец е сериозният интервал за първия пациент. Самото възобновяване трае сред 3 и 6 месеца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР