Два случая на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства е

...
Два случая на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства е
Коментари Харесай

Срещу 2325 българи са използвани СРС-та през миналата година

Два случая на нелегално използване на специфични разследващи средства е открило Националното бюро за надзор на СРС-тата, излиза наяве от годишния му отчет за 2022 година, който през седмицата беше прегледан от парламентарната комисия за надзор на службите.

При първия случай във връзка с жител са прилагани СРС за повече от 260 дни, което надвишава оптимално допустимия период. Два разнообразни органа са желали потребление на разследващи средства по отношение на лицето за откриване на една и съща незаконна активност, като е обещано позволение, без да се съобразят наредбите на закона. При втория случай за нелегално потребление на СРС е открито, че в настояването за използването им не се съдържат никакви обстоятелства и условия, даващи съображение да се допуска, че индивидът е съпричастен към осъществено тежко съзнателно закононарушение.

От отчета на бюрото за надзор на СРС излиза наяве, че лицата, по отношение на които са прилагани разследващи средства, понижават от 2019 година Тогава те са били 3310, а за предходната година броят им е 2325. Най-голям дял от настояванията за потребление на СРС са от Министерство на вътрешните работи - 62%, следват прокуратурата с 23% и ДАНС с 11%. Европейските делегирани прокурори пък са изготвили 44 претенции.

Най-често се ползват специфични разследващи средства за откриване на проведена незаконна група. След това се нареджат следствията за наркотични субстанции, акцизни артикули, обири и рушвет. Има и 155 случая по Глава първа от Наказателен кодекс - закононарушения против Републиката. За съпоставяне през 2021 година те са били 262.

Разрешенията за използване на СРС, които се дават от съда, също понижават. През предходната година те са били 3562, а през 2021 година броят им е 4056. Шампион по дадени позволения е Специализираният углавен съд, макар че беше закрит през юли м.г. След това е Окръжният съд в Пловдив с 404 позволения, а Софийският градски съд е издал 292.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР