Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България. Заболелите

...
Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България. Заболелите
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Дрехите и бельото да се изпират отделно от другите дрехи на 90 градуса


Два случая на маймунска шарка са доказани в България. Заболелите са в положително общо положение, оповестиха здравните управляващи.

" За тези пациенти знаем, че са в положително положение. В медиите има информация, че са пътували и са се върнали скоро - единият от Англия, другият от Испания. Тези две страни са с най-вече случаи в Европа - Англия е преди всичко ", изясни епидемиологът от Пловдив доктор Христиана Бацелова.

Тя разясни, че в Европа случаите са минали 2700. Епидемиологът обърна внимание, че симптоматиката стартира с висока температура и доста присъщ обрив, който стартира по лицето, ръцете и се популяризира по тялото.

" Не е толкоз елементарно разпространимо както е варицелата, морбили или Ковид-19. Необходим е малко по-близък контакт. Маймунската вариола се популяризира по въздушно-капков механизъм ", добави доктор Бацелова пред.

Епидемиологът уточни, че е значимо да се мият ръцете и да се дезинфекцираме. Тя обясни, че при грижа за болен непосредствен би трябвало да се носи маска и да се употребяват ръкавици, а облеклата и бельото да се изпират настрана от другите облекла на 90 градуса температура.

Д-р Бацелова сподели, че вирусът устоя дълго във външна среда, тъй че всички предмети, които са към болния, би трябвало да бъдат измивани или дезинфекцирани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР