Два самолета от Русия пристигат днес на летище София, за

...
Два самолета от Русия пристигат днес на летище София, за
Коментари Харесай

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета от Русия идват през днешния ден на летище София, с цел да откарат 70-те изгонени от България съветски дипломати. Заедно с тях си потеглят и фамилиите им като на двата полета ще има към 170 души, оповестиха дипломатически източници. Двата полета са с филантропичен статут поради ембаргото за съветски самолети на територията на Европейски Съюз, написа " 24 часа ".

В края на юни България изиска експулсирането на съветските дипломатически чиновници и понижаване на внушителния брой на съветските чиновници у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са открили, че хората в листата са тясно свързани с съветските служби и са работили срещу ползите на България.

За задачата на посланичката на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти. Наред с настояването за експулсиране " поради реализирането от съветски чиновници на активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, чиято цел е развиването на другарски връзки сред страните ", в тях страната ни упорства сегашният 130-членен състав на съветската задача да бъде сгънат до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници, с цел да бъде спазен правилото на взаимност, според конвенцията.

В отговор на решението за експулсиране дипломат Митрофанова си разреши да сложи ултиматум на България: да го анулира до 12 ч на 1 юли, или тя ще изиска закриването на съветското посолство в България. Страната ни отхвърли да се подчини
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР