Два съдебни състава от Административен съд-Перник са постановили, че заповедите

...
Два съдебни състава от Административен съд-Перник са постановили, че заповедите
Коментари Харесай

На първа инстанция съдът реши, че МВР е арестувало незаконно журналист на Биволъ

Два правосъдни състава от Административен съд-Перник са постановили, че заповедите за задържане на журналиста Димитър Стоянов и на негов приятел-юрист са били незаконосъобразни, оповестява уеб сайтът за проверяваща публицистика " Биволъ ", за който работи Стоянов. Решенията обаче могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС).
Пред Actualno.com юрист Николай Хаджигенов, който е бранител на Димитър Стоянов, разяснява, че към този момент е основана процедура Министерство на вътрешните работи да не апелира такива правосъдни решения пред Върховния административен съд. Адвокат Хаджигенов посочи, че в случай че в последна сметка правосъдното решение е в интерес на клиента му, то най-вероятно ще бъде заведен цивилен иск и ще бъде търсено обезщетение от Министерство на вътрешните работи. Юристът не разяснява към този момент какъв размер обезщетение би било търсено.
Стоянов, румънският му сътрудник Атила Биро и приятел-юрист на българския публицист бяха арестувани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември тази година. Те отидоха там, защото бяха получили сигнал, че се горят документ, свързани с аферата " Джи Пи Груп ". Заповедта за ареста на Атила Биро обаче остава в действие, тъй като той не e съумял да я оспори пред съда в посочения от закона период.
В претекстовете към решението на арбитър Любомир Луканов по жалбата на Стоянов е написано, че " не излиза наяве въз основа на какви обстоятелства и условия административният орган (МВР) е направил обосновано съмнение, че лицето е направило закононарушение ".
Тезата на Министерство на вътрешните работи е, че има вероятно нарушаване на член 319 от Наказателния кодекс. Текстът гласи: " Който унищожи, скрие или повреди непознат или не извънредно нему принадлежащ документ за да аргументи другиму щета или да набави за себе си или за другиго полза, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с пробация ". Има формирано досъдебно произвеждане, само че против незнаен причинител, което в действителност било съображение и за Министерство на вътрешните работи да задържи Стоянов и Биро - за определяне на обстоятелства.
Според съда обаче, с цел да има арест, би трябвало да има данни за осъществено въодушевление. " От нито един от документите съдържащи се в административната кореспонденция не може да се образува извод, че жалбоподателят (т.е. Стоянов) е имал държание, което да докара до пораждане на съмнение, че точно той е причинителя на закононарушение по член 319 от Наказателен кодекс или е била помощник в осъществяването на такова закононарушение ", излиза наяве от правосъдното решение. За съда карцерът съставлява неоснователна насила върху Стоянов и Биро, " който опонира напълно на същността и предназначението на насилствените административни ограничения ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР