Два са основните сценарии за украинските фронтове след победата при

...
Два са основните сценарии за украинските фронтове след победата при
Коментари Харесай

Проф. Кънчев: Ако продължи да ескалира ситуацията, Путин той може да загуби властта си в Кремъл

Два са главните сюжети за украинските фронтове след успеха при Херсон, заяви в предаването " Това е България “ на Радио " Фокус “ проф. Румен Кънчев, специалист по интернационална сигурност и геополитика, някогашен заместител министър на защитата. 

" Първият от тях е Русия да стартира да приключва военните дейности и да се стартират договаряния, без да се разяснява извеждането на войските “, сподели Кънчев.

По думите му, вероятността в приблизително срочен проект за съветската войска е незадоволително позитивна, в противен случай, чака се последващо контранастъпление на украинците, а натискът ще продължи да се усилва. Украйна се бори за територията си и за страната си. Докато към момента не може да си разбираем същинските планове на политическото управление на Кремъл, с които стартира тази война. Русия все още не е постигнала нито една от стратегическите си цели в Украйна “, сподели специалистът.  

по думите му, вторият сюжет е продължаването на войната безпределно дълго, до момента в който още веднъж се сътвори обстановка за договаряния и двете страни се помъчат за взаимни взаимни отстъпки.

В момента обаче, украинското ръководство е неумолимо и твърди, че в този момент няма място за договаряния.

" Обезпокоително е изявлението на Лавров пред журналисти в Индонезия, който безусловно повтаря тезите от началото на тъй наречените военна интервенция за Русия - блян към денацификация и демилитаризация. Дори се споделя, че украинците нямат национална идентичност. Това е нереалистична оценка на обстановката сега и Русия има цялостен крах при реализирането на значимите стратегически цели в тази война ", сподели проф. Румен Кънчев. Освен това, Русия е изолирана и от интернационалната общественост.

По въпроса за възможна приложимост на нуклеарни оръжия, проф. Кънчев счита, че не има вяра, че Русия ще се реши на нуклеарна ескалация. Той уточни, че всички огромни съветски специалисти, като учен Алексей Арбатов, споделят, че в случай че се стигне до нуклеарна ескалация Русия ще престане да съществува като страна. Тоест, не се чака Русия да посегне на нуклеарното оръжие. Така считат най-умните хора в Русия, какъвто е Арбатов. А той е човек, чийто прогнози постоянно се сбъдват и на него може да му се има вяра. Той счита, че съветското управление доста добре си дава сметка, че тези приказки не са напразни. Ако погледнем на стратегическото разположение на нуклеарното оръжие, ще се види, че Русия не е в доста положително състояние. При една ескалираща обмяна на нуклеарни удари сред Русия и Съединени американски щати, тя доста бързо ще завърши като страна. Дано в никакъв случай не научаваме какво тъкмо ще се случи с тази страна,каза проф. Кънчев. Затова точно той мисли, че руското ръководство си дава сметка за всичко това, те познават и съперниците си и своите благоприятни условия. Така мисли и съветската общественост от учени, които са изрично на тази позиция.

Проф. Кънчев уточни още, че  Русия в момента няма стратегия на изтеглянето и по какъв начин може да приключи тази тъй наречените интервенция. Затова виждаме цялостен безпорядък още от първия миг.

" Русия би трябвало да потърси упорито контакти с Европа и Европейски Съюз и да се опита да беседва по тези въпроси и с американския президент, с цел да се изтегли най-скоро от тази война, в която е влезнала неподготвена както стратегически, по този начин и политически. Войната до момента нанася единствено вреди на имиджа на Русия ", сподели проф. Кънчев.

Най-погрешно би било Путин  да продължи да ескалира обстановката. Ако прекалява, той може да загуби и властта си в Кремъл.  

Украинската войска е в доста добра Форма сега, а руснаците нямат безкрайни благоприятни условия, защото глобите ще изтощават от ден на ден Русия и няма да се намерят производители на тези съставни елементи на западни оръжия, които Русия употребява в този момент.  

В момента съветската войска е в оттегляне. Освен мощно демобилизирана, тази войска има и огромни загуби в техниката. Вътре в страната рейтингът на Путин пада, както и на великата съветска войска, която не пази своя територия е атакува непозната. Рано, или късно цялата тази обстановка ще акумулира вътрешно напрежение и политически процеси, които ще стартират да оказват въздействие на тази война.

Русия може да се сгромоляса внезапно и за малко време.

Международната общественост би трябвало да се погрижи при подобен разпад да се запази мира, с цел да не се стигне до потреблението на нуклеарното оръжие. Много специалисти към този момент си задават въпроса по какъв начин да се подходи при един подобен миг към Русия, с цел да стартира тя да се възвръща и да се подсигури мирът на планетата.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР