Два са изходите за бъдещето на главния секретар на МВР

...
Два са изходите за бъдещето на главния секретар на МВР
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР Живко Коцев - към ареста или на сянка към депутатските листи

Два са изходите за бъдещето на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, откакто по личните му самопризнания има съпричастност към контрабандните канали - или да бъде задържан и притеглен като обвинен или да бъде включен в депутатските листи на ПП-ДБ, с цел да придобие имунитет против наказателно гонене.

 

" Има клюки, че Живко Коцев може би ще бъде включен в листите за изборите. Затова в този момент се шуми към него, а " неприятните " се пробват да го махнат ", разкри в неделя ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов. В последните два дни гневна отбрана на Живко Коцев направиха министър председателят в оставка Николай Денков и съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов, който призна, че той е предложил Коцев за този пост, тъй като е " съвършеният мъж и служител на реда и не е подкупен ".

 

Ако обаче прокуратурата " изпусне " Живко Коцев, това ще бъде удар върху професионализма на проверяващите и спазването на законите. Доказателствата против Коцев са доста повече от фотографията, на която получава безценен часовник Hublot на стойност 50 000 лева от контрабандиста Стефан Димитров. Според премиера Денков обаче - часовникът на Коцев бил подарък от другари за персонален негов празник и в това няма нищо притеснително.

 

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи към този момент мълчи, само че дължи обществени пояснения, без да се крие зад следствената загадка, при какви условия е получил часовника, каква е цената му и може ли да показа доказателства за изказванията си.

Във Facebook юристът и старши специалист на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов разяснява, че прокуратурата, антикорупционната комисия и ДАНС би трябвало да кажат това рушвет ли е или не, в случай че е - за какво Коцев не е упрекнат, в противоположен случай е корист с власт.

Ако пък основният секретар на Министерство на вътрешните работи удостовери, че е получил безценен часовник, “такова лице не може да бъде държавен чиновник, какво остава за върховен ”, акцентира Янкулов.

Съществува Кодекс за държание на държавната администрация, признат през май 2020 година, и там е вписана възбрана да получават дарове. Тя обаче не обгръща висшите чиновници, нито членовете на политическите кабинети, написа " Дойче веле ". Групата на страните, борещи се против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа подлага на критика през предходната година България, че липсват правила за честност и етичен кодекс за висшите държавни чиновници, включително за подаръците, за които няма система за вписване. 

 

Освен абсурда с часовника, който е на стойност едногодишната заплата на Живко Коцев, има засечена дейна преписка сред него и шефката на митниците Петя Банкова, която въобще не е била обвързвана с професионалните им отговорности, а се е отнасяла до обезпечаването на каналите за трафик на цигари без бандерол през българските гранични пунктове.

 

Коцев признал за многочислени срещи с татко и наследник Марин и Стефан Димитрови, още повече, че същите са документирани с изобилен снимков материал. При акцията в сряда сътрудниците на ДАНС са разкрили в дома на Стефан Димитров огромно количество пари, които са били прибрани в кутия от обувки.

 

Точно тези данни дадоха съображение на арбитър Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, чепрокуратурата би трябвало да уточни процесуалното качество на Живко Коцев и от очевидец, той да стане обвинен. Съдия Тони Гетов, който  осъди Цветан Цветанов, до момента в който бе зам.-председател на ГЕРБ, се употребява с безупречна известност.

Адвокатът на едно от арестуваните лица от ОПГ удостовери, че в показанията си Живко Коцев разкрива цялата незаконна дейност  на групата и признава, че е бил непосредствен с контрабандистите.

 

Както вече Епицентър. бг написа, Коцев е разпитван повече от един път в наличието на юриста си, което изключва тезата, че е бил подложен на напън да подаде оставка. Като умел чиновник на Министерство на вътрешните работи, Живко Коцев е бил изцяло наясно, че с цел да се стигне до арест на шефката на митниците Банкова и на татко и наследник Димитрова, сътрудниците на контраразузнаването и антимафиотите дълго време преди този момент са ги сложили „ на надзор “, което неизбежно значи, че и самия той е бил наблюдаван и подслушван.

Близостта на Коцев до татко и наследник Димитрови, се удостоверява и от голям брой техни общи фотоси, както на морето, само че по този начин също и в първокласни спа-комплекси.

Това значи, че Коцев е поддържал доста тясна връзка с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, още преди да бъде назначен за основен секретар на Министерство на вътрешните работи на 8 септември 2023 година

Важна детайлност е, че преди този момент Коцев бе заместител на основния секретар, което става по гледище на депутатите от ПП-ДБ – Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

Именно тяхна е основната роля в опита на Живко Коцев да се показа за жертва на скрит план против неговото премахване.

 

Сагата " Живко Коцев " занапред ще се развива, обявиха през днешния ден източници на Епицентър. бг от средите на проверяващите. Според тях прокуратурата има още неоспорими доказателства за съпричастността на основния секретар на Министерство на вътрешните работи към обезпечаване на контрабандните канали, с които да се отговори на настояването на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да бъде прецизирано процесуалното качество на Живко Коцев и от очевидец, той да стане обвинен.

 

Ако обаче ПП-ДБ решат да скрият на " сянка " Живко Коцев в листите, това тотално ще срине акцията им. 

 

Ако пък министър председателят Димитър Главчев реши да остави  Живко Коцев като основен секратар на Министерство на вътрешните работи, то може да се чака,  че той ще бъде саботиран, тъй като всички в службите са наясно, че той е " пропял ", с цел да избави личната си кожа. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР