Два рекорда на вота - за резултат на победителя и

...
Два рекорда на вота - за резултат на победителя и
Коментари Харесай

Путин спечели пети мандат със смазващите 87,3 на сто

Два върха на вота - за резултат на спечелилия и за изборна интензивност
Обяви за приоритет специфичната военна интервенция в Украйна

Предупреди за вероятен спор сред Русия и НАТО

Руският президент Владимир Путин завоюва пети мандат на поста на избори, които сложиха два върха - по най-голям резултат за претендент и по най-висока изборна интензивност. Путин победи със смазващите 87,3% от гласовете, разгласи през днешния ден съветската ЦИК при преброени съвсем 100% от бюлетините, което е най-високият му резултат до момента. А пред урните са излезли над 77% от гласоподавателите.

На изборите имаше още трима кандидати - Николай Харитонов, Владислав Даванков и Леонид Слуцкий, които получиха надлежно 4,31%, 3,85% и 3,2% от гласовете.

Вотът тази година се организира в границите на три дни - от 15 до 17 март, като имаше и електронно гласоподаване. Гласуваха също живеещите в четирите украински области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка, които се причислиха към Русия през септември 2022 година, след извършени там референдуми за обособяване от Украйна. В тези области Путин записва най-високи резултати - над 90% поддръжка.

Късно в неделя, когато станаха ясни данните от екзитпол, показващи безапелационна победа за Путин, той се изправи пред медии и последователи в предизборния си щаб в Москва. Най-напред той благодари на руснаците, които отидоха да гласоподават, а по-късно разяснява, че резултатът от президентските избори ще разреши на съветското общество да се консоридира и да стане по-силно. Като приоритет пред страната той очерта дилемите на специфичната военна интервенция в Украйна и се зарече да направи всичко по силите си, с цел да реши тези задания и да реализира задачите.

Путин акцентира, че изборите в Русия, подложени на критика от Запада, са били демократични, и като контрапункт уточни идния президентски избор в Съединени американски щати. “Всички се смеят на това, което се случва (в САЩ). Това е злополука, а не народна власт ”, сподели съветският водач. “Демократично ли е да използваш административен запас, с цел да атакуваш един от претендентите за президент на Съединени американски щати, прибягвайки и до правораздаването? ”, попита Путин в явен намек към водените правосъдни каузи против Доналд Тръмп.

Руският президент позволи, че е вероятен пряк спор сред Русия и НАТО, само че предизвести, че това би изправило света на крачка от трета международна война, каквато никой не би желал.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР