Два реда за 18 стотинки. Това е всичко, което си

...
Два реда за 18 стотинки. Това е всичко, което си
Коментари Харесай

Троловете на страната Z. Как Петербург свика руски кибер полк

Два реда за 18 стотинки. Това е всичко, което си коства да знае човек за съветските тролове. Толкова им се заплаща за коментар в отбрана на Русия по обществените мрежи.

Откритието принадлежи на журналистката от съветското издание fontanka.ru Ксения Клочкова . Тя самата постъпва на работа при "шефовете на троловете " в Петербург, откакто дава отговор на най-обикновена реклама за работа, оповестена в Телеграм.

Тя работи като трол единствено един ден и си потегля с няколко фотоси и доста данни,. Най-важното е съумяла да научи още в първите минути: че ще взе участие не в група тролове, а в "кибер фронт Z ", който да наложи положителен имидж на Русия във войната ѝ против Украйна. Самата Русия трансформира буквата Z в знак на военнага си експанзия.

Другото най-важно Ксения научава едвам когато изследва хората, които са я наели: те са свързани с предприемача, човек от най-близкия кръг на Путин.
 Троловете, наети единствено за мнения в Ютюб, работят в две зали, споделя Ксения Клочкова.
Ето най-важното от откритията на Клочкова:
Месечната заплата на трола е 45 000 рубли (816 лв. по курса от сряда вечерта);Нормата е 200 коментара дневно, всеки от най-много две изречения;Ако тролът извърши нормата, излиза, че цената за един коментар е към 10,22 рубли (18 стотинки);Троловете пишат в обществените мрежи, без съветската ВКонтакте. За всяка мрежа има шеф, който се назовава куратор.
"[Началниците] споделиха, че желаят да основат положителен декор в обществените мрежи ", споделя Ксения Клочкова пред Радио Свободна Европа. Тя е минала през същинско изявление за работа, въпреки и извършено в заведение. Предоставила си е данните и е попълнила анкета. Около нея е имало хора на всякаква възраст.

За първия си и финален работен ден тя е отишла в същински офис, ситуиран на площад "Ленин " в Петербург . Там тролове като нея са били групирани по обществени мрежи. На нея ѝ се е паднало да написа в Ютюб. Кураторът по Ютюб ѝ е обяснил дилемите. Заедно с Ксения е имало още стотина души.
 По стените е знакът Z, който Кремъл трансформира в знак на военната си експанзия против Украйна. Предполага се, че формалното значение на буквата, изписана върху част от съветската бойна техника, е Как се написа като трол
"Казаха ни, че на нас, руснаците, сега всички ни желаят злото, само че ние ще изправим това и ще свалим отрицателния заряд ", споделя Ксения. Обяснили им също, че те са събрани не с цел да основават фалшви вести, а тъкмо противоположното - с цел да разобличат подправените вести.

Ксения дава образци.

Ако в Ютюб се споделя, че руснаците не поддържат войната, би трябвало да се напише: "аз познавам хора, които поддържат Русия ".

Ако се споделя, че всички руснаци заслужават да умрат, би трябвало да се напише: "Аз върша татуировки. Какво общо имам с Украйна? "

Ако е почнал стрийминг на Current time (телевизия на Радио Свободна Европа на съветски език), разновидностите за мнения са доста: цитати от съветския химн, емотикони с буквата Z, фотоси от уеб страниците на пресгрупа "Патриот ", ръководена от предприемача Евгений Пригожин.

Обиди не се позволяват.
Едно неизмеримо напътствие
Сред напътствията, давани на троловете, има едно, което се отличава от другите. Троловете е трябвало да развият следната мисъл: че оръжието, което Западът дава на Украйна, в действителност не стига до фронта, а се извозва контрабандно до страните на Европейски Съюз , които са външни граници на съюза. И че там то попада в ръцете на престъпни групировки.

Клочкова не разяснява по какъв начин началниците са обяснили потребността от сходни мнения. Но напътствието е обещано в миг, в който доста анализатори се притесняват от разгръщане на войната отвън Украйна и от инсцениране на мотив за това от страна на Русия.
Има ли значение къде написа тролът
От публикацията на Клочкова излиза наяве, че писането на троловете е строго регламентирано: те разясняват под тъкмо избрани изявления на тъкмо избрани медии или групи.

В единствеия ѝ работен ден на Клочкова се е паднало да разяснява три изявления в Ютюб, направени в канала на Current time - новините, изявление с историчка и изявление със съветника на украинската президентска администрация.

Другите ѝ задачи са се отнасяли до обява на украински блогър с видео за съветската военна техника, изказване на американския президент Байдън, послание на украинския президент Зеленски, видео на съветския публицист Иля Варламов, който е прочут с проукраинските си позиции.

Призивите къде по кое време да се написа са идвали или онлайн в офиса, или по чат. Те са звучали в това число по този начин: "Кибер войски към стриминга на Current time ".
Кой провежда това
Организаторите настояват, че нямат общо с никоя съветска държавна конструкция, а са основани от частния бизнес, угрижен за образа на Русия. Те са споделили, че това е краткотраен план, почнал на 11 март, който е допустимо да приключи на 9 май .

На 9 май Русия отбелязва края на Втората международна война. Сегашната война в Украйна е постоянно коментирана като ирационално решение на президента Путин, което се развива съгласно негова интерпретация на алегорични дати и събития.

Началниците са си служили с същински имена и авторката е открила, че двама от тях са работили за "Главсет " - юридическото лице, под което е записана по този начин наречената "фабрика за тролове ", по-известна със остарялото си име "Агенция за интернет проучвания ". Компанията е за намесата ѝ в американските избори през 2016 година

За татко на фабриката за тролове се счита Евгени Пригожин , също. Точно преди година Вашингтон разгласи за информация, която да докара до ареста на Пригожин. Причината не е единствено във фабриката за тролове, нито единствено в намесата в американските избори, само че също и в ролята, която той, съгласно Съединени американски щати, играе в чисто военни преврати и интервенции в чужбина - посредством паравоенната формация "Вагнер " ,.

"Вагнер " взе участие в отцепването на региони в източна Украйна през 2014 година, а след това е засичана на територията на африкански страни по време на вълнения, водили до промени в ръководството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР