Два различни петчленни състава на Върховния административен съд потвърдиха решенията

...
Два различни петчленни състава на Върховния административен съд потвърдиха решенията
Коментари Харесай

ВАС: Българският списък на санкционираните по Магнитски е нищожен

Два разнообразни петчленни състава на Върховния административен съд потвърдиха решенията на тричленните сформира от 3 февруари тази година, съгласно които елементи от българския лист със глобени компании по закона "Магнитски " са оскъдни, оповестяват от пресцентъра на правосъдната институция.

Решенията са свързани с две административни каузи, формирани по тъжби на Ирена Кръстева и на „ Интернюз 98 “ ООД със съдружници Елена Динева и „ Нове интернал “ ЕООД поради наложени наказания по Закона „ Магнитски “.
Това са първите дефинитивни решения по общо над 60 каузи, формирани във Върховен административен съд поради наказания по американския световен закон.
С решенията на тричленните сформира по тези каузи бяха оповестени за оскъдни точки 1, 3 и 6 от Решение № 441 от 4 юни 2021 година на Министерския съвет на Република България за предприемане на дейности по отношение на наложените от Съединените американски щати наказания на български лица.

Причината е, че няма български закон за наказания, които да следват от американския световен закон „ Магнитски “.

Петчленните сформира на Върховен административен съд одобряват претекстовете на тричленните сформира, че актът на Министерски съвет е незабележим, защото е публикуван при неналичието на подготвеност по смисъла на член 146,, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс,се споделя в решението.

„ Не е спазено и условието той да е публикуван въз основа и да не опонира на нормативен акт на Европейски Съюз, на Конституцията на Република България, на народен закон, или на интернационален контракт, утвърден от страната ни “, означават магистратите.

„ В случая несъмнено е открито, че липсва съответна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде оспореното решение. Посочените общи разпореждания на Конституцията и на Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация не дефинират материалната подготвеност на Министерския съвет, нито цитираните Глобален закон "Магнитски ", Конвенцията на Организация на обединените нации за корупцията и регламенти на Европейски Съюз “, пишат от Върховен административен съд.

„ Липсата на нормативна основа за издаването на акта е и липса на материална подготвеност, която постоянно води до незначителност на издадения акт, какъвто е и този случай. В тази връзка обосновано съдът в обжалваната част на решението си пред сегашния съд е приел въз основа и на Тълкувателно решение № 2/1991 година на Общо събрание на гражданските колегии на Върховен административен съд, че всяка непросветеност води до незначителност “, допълват от Върховен административен съд.

„ Петчленните сформира на Върховен административен съд изцяло споделят изводите на сътрудниците си от тричленните сформира, че и Регламентът на Европейски Съюз № 2020/1998 на Съвета по отношение на ограничаващите ограничения против тежки нарушавания на правата на индивида не дава право да се смята, че някои от наредбите му могат да се употребяват като правно съображение за решение № 441/04.06.2021 година Този Регламент е относим и използван по отношение на геноцид, закононарушения против човечеството, изтезания и други форми на свирепост. В този смисъл вярно съдът не е възприел доводите на Министерския съвет за употреба на наредбите на цитирания Регламент, още по - малко някои от тях да послужат като правно съображение за издаване на процесното решение на Министерския съвет “, приключва известието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР