Два района в България са подходящи за погребване на радиоактивни

...
Два района в България са подходящи за погребване на радиоактивни
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Радиоактивни отпадъци в България; КЗК позволи придобиването на Yettel

Два региона в България са подобаващи за погребение на радиоактивни боклуци
В България през годините са правени огромни геоложки изследвания в цялата страна за съществуването на подобаващи геоложки обединения за погребване на радиоактивни боклуци (РАО). Съвременната процедура е сходни уреди за погребение да се построяват в дълбоки, постоянни геоложки обединения, като евентуалните вместващи скали са гранити (Финландия, Швеция, Швейцария), плътни и глинести мергели (Франция, Белгия, Швейцария) или в подобаващи минни изработки (пример от Германия – в някогашна мина за рандеман на ферити).
Политическа партия и Демократична България не съумяха да вкарат американската Bechtel в процедурата за АЕЦ „ Козлодуй “
Групата на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ не съумя да върне „ през задната врата “ американската Bechtel Corporation в процедурата по желание на строител за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Желанието на групата пристигна ненадейно тази седмица, макар че специфичната комисия към сдружението, ръководещо плана – „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ” ЕАД – избра южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd., която единствена е отговаряла на всички условия. Bechtel Nuclear Power Company Limited беше измежду петимата претенденти, само че отпадна от късата листа.
Hyundai договаря с корейски банки за финансиране на блоковете в АЕЦ „ Козлодуй “
Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd., определена да строи 7-и и 8-и блок в АЕЦ „ Козлодуй “, беседва с корейското държавно управление и корейските държавни банки за финансиране на плана. От компанията обаче обявиха публично, че се притесняват от евентуално нечестни дейности от страна на избрани съперници.
България има късмет да стане производител на нуклеарно съоръжение
Ако България първа в Европа успее да вкара в употреба нуклеарни реактори от новия американски вид AP1000, може след това да се трансформира в производител на съоръжение за други сходни планове. Това сподели депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който разяснява пред публицисти днешното решение на Народното събрание даде единодушието си да стартират договаряния с Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd. за строителството на 7-и и 8-и блок в АЕЦ „ Козлодуй “.
Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “ към този момент ще работи единствено понякога
От 21 февруари американският Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ ще работи единствено в дните, когато борсовата цена на тока надвишава разноските за производството му. Това разгласи изпълнителният шеф на централата Васил Щонов. На тази дата изтича договорът на ТЕЦ-а за изкупуване на електрическа енергия на закрепени цени, след което той ще би трябвало да продава на свободния пазар, където в последно време цените са стабилно по-ниски, в сравнение с себестойността на производството на въглищните централи.
ЕСО записва още две слънчеви централи като балансиращи мощности
Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) записва още две слънчеви централи като балансиращи системата мощности. Това обявиха от оператора пред Economic.bg, откакто преди месец бе регистриран първият ВЕИ производител (ФЕЦ „ Разлог “ с обща конфигурирана мощ от 28 MW) като снабдител на балансиращи услуги за ръчно вторично контролиране на честотата и обменните мощности.
Още 1500 МW слънчеви мощности се причисляват към мрежата през 2024 година
Нови до 1500 MW мощности от слънчеви централи ще бъдат присъединени към мрежата тази година, с което общият конфигуриран потенциал ще доближи 4500 MW. Това сподели Димитър Зарчев, шеф на Централно диспечерско ръководство на Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) по време на енергийния конгрес, проведен от „ Капитал “ – Energy summit 2024.
Абсурд е България да влезе в еврозоната, без да извърши критерия за инфлация
Изпълнява ли България критериите за участие в еврозоната, какви са възможностите на страната да влезе във валутния съюз и има ли политика във взимането на това решение обсъждаме с проф. Даниела Бобева, някогашен вицепремиер на България.
Асен Василев възражда концепцията за обединение на Национална агенция за приходите с Агенция „ Митници “
Финансовият министър Асен Василев стартира работа по сливането на Националната организация за приходите (НАП) и Агенция „ Митници “. Идеята е двете приходни звена да се обединят в „ Единна приходна организация “. Срок по кое време това ще стане действителност, към този момент не се дава.
Световната банка предизвести България за проблеми с дълга, в случай че не вземе ограничения
Симулираните сюжети на Световната банка демонстрират, че при увеличение на разноските, свързани със застаряване на популацията, и без промени, които да ги компенсират, до 2050 година икономическият напредък ще се забави до към 1.25%, а общественият дълг ще надвиши 70% от Брутният вътрешен продукт.
Възможно е сливане на ББР и Фонда на фондовете
Възможно е обединение на държавната Българска банка за развиване (ББР) и Фонда на фондовете, който ръководи финансовите принадлежности на Европейския съюз. Това стана ясно по време на съвещанието на икономическата комисия в Народното събрание, на което се обсъждаше подписания контракт сред България и Европейската капиталова банка (ЕИБ) за осъществяване на разбор на активността на двете институции за оптимизацията им.
България изостава с осъществяването на Плана за възобновяване
България изостава от индикативния график за осъществяването на своя План за възобновяване и резистентност. Това показва Европейската комисия в своята междинна оценка по заложените в Плана промени.
Комисия за защита на конкуренцията разреши придобиването на Yettel
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за придобиването на надзор върху Yettel от страна арабския конгломерат Emirates Telecommunications Group (е&, прочут до неотдавна с марката Etisalat). Решението на антимонополния орган за продажбата на 50% +1 от активите на PPF Telecom Group идва малко повече от 4 месеца след стартирането на производството.
А1 разгласи по какъв начин ще индексира таксите и даде обещание промени в договорните условия
А1 ще индексира месечните такси със средногодишния Индекс на потребителските цени на Национален статистически институт, който е в размер на 9.5%. Промяната влиза в действие от 1 март, оповестиха от компанията. Наред с повишението на цените, от оператора дадоха обещание бонуси и промени в договорните условия в интерес на клиентите.
„ Да не ви е бащиния? “: Шефът на КЗП понесе остри политически рецензии поради (без)действията си
24 часа след формалното известие, че и третият телеком оператор – А1 – ще актуализира цените нагоре в отговор на високата инфлация народните представители поеха топката в своето поле и потеглиха в офанзива. Междувременно ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев стана обект на яростни и колоритни рецензии поради (без)действията си през последни години.
„ Изкривяването “ на телеком пазара: Могат ли виртуалните оператори да решат казуса?
Конкуренцията на българския телекомуникационен пазар лека-полека отслабва на фона на окрупняването на бранша и неналичието на пълноценна регулаторна активност. Този тренд намира изражение както в следващата индексация на цените от страна трите мобилни оператора, по този начин и да вземем за пример в фрапантния срив на България в класацията за най-бърз закрепен интернет в света.
Хаос на границата: Румънският транспортен отрасъл упорства за обособяване от България за Шенген
Румъния да бъде отделена от България по пътя си към Шенген, в случай че българските управляващи не спрат да задържат румънски камиони по границата при Русе, които транспортират артикули до Австрия. Това е изискването, което Националният съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) слага пред румънските власт в публична позиция, оповестена на уеб страницата им.
„ Стъпка напред към съгласуваност “: Тунел „ Железница “ е отворен за придвижване (галерия)
Емблематичният тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ най-сетне се пуска напълно за придвижване. На публична гала районният министър Андрей Цеков връчи удостоверението за прилагане на ръководителя на Агенция " Пътна инфраструктура " Ясен Йорданов. Официалната част мина със словесна престрелка сред управляващите в лицето на премиера Николай Денков и ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.
АПИ отвори за придвижване правата Мездра – Лютидол, само че скоро отново я затваря
Агенция „ Пътна инфраструктура “ отвори за придвижване 13-километровата права сред Мездра и Лютидол, която е част от пътя Мездра - Ботевград. Радостта за водачите обаче ще е къса, защото секторът ще бъде затворен още веднъж след два месеца за следващи строителни действия.
Гвоздейков подписа контракта с „ Експрес Сервиз “ за новите локомотиви
Министърът на превоза Георги Гвоздейков подписа контракта с българската компания „ Експрес Сервиз “ за доставката на 9 електрически маневрени локомотива. Стойността на инвестицията е в размер на над 10.5 млн. лева без Данък добавена стойност, а средствата се обезпечат по линия на Плана за възобновяване и резистентност. Договорът планува поддръжката на локомотивите за период от 15 години и образование на личния състав.
Транспортното министерство подвига летищните такси в Бургас и Варна
Министерство на превоза, посредством подопечната си Главна дирекция „ Гражданска Въздухоплавателна Администрация “, предлага нарастване на таксите за потребление на летищата Варна и Бургас. Основната концепция е въздушните превозвачи да заплащат повече, с цел да се покачат приходите на „ Фрапорт “, концесионерът на двете морски аерогари. Основната цел е осъществяване на капиталовата стратегия на „ Фрапорт “, заложена в контракта за концесия с страната.
Основният ремонт на „ Дунав мост “ при Русе започва в средата на годината
Дейностите по главния ремонт на „ Дунав мост “ при Русе ще стартират в средата на годината. По време на 2-годишния ремонт мостовото оборудване няма да бъде затваряно напълно. Идеята е придвижването да се реализира в една лента. Това излиза наяве от отговор на районния министър Андрей Цеков на въпрос от народния представител Иван Белчев („ Продължаваме промяната – Демократична България “).
Изкуственият разсъдък не може да ремонтира: България се нуждае от инженери
Европа изостава с кадровия капацитет. За съпоставяне, в Китай се дипломират 6 млн. инженери годишно, а в Европа – под 700 хиляди, което не отговоря на потребностите на континента. Зеленият преход обаче е тук и той носи със себе си нови технологии, производства и нуждата от човешки капитал. България не остава по-далеч от тази наклонност – тук също се търсят инженери, хора с професионално обучение. За страдание има голяма „ бездна “ сред образованието и потребностите на бизнеса.
Междуведомствен съвет ще ревизира непознатите вложения в България
Междуведомствен съвет за скрининг на директните задгранични вложения ще ревизира задграничните планове, които са от голяма важност за националната сигурност на България. Той бе основан с промени в Закона за поощряване на вложенията с гласовете на съдружните сътрудници ГЕРБ, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и Движение за права и свободи.
Германски производител на автомобилни съставни елементи стъпва в Плевен
Германската компания Kayser Automotive Systems отваря цех в Плевен. Производителят на автомобилни съставни елементи ще развива активността си в Логистичен парк „ БПД Плевен “, в началото за интервал от 10 години.
Инвеститор възнамерява огромен тир паркинг с мотел край софийското с. Хераково
В землището на с. Хераково, което се намира единствено на към 22 километра от София, скоро може да бъде построен голям тир паркинг с мотел. Инвестиционното предложение на компанията „ Индустриална зона Хераково “ ООД е подадено за утвърждение в Регионалната ревизия по околна среда и водите в края на януари.
Нов комплекс от къщи следва да бъде построен край Божурище
Нов жилищен комплекс с 29 еднофамилни къщи предстои да бъде издигнат в село Гурмазово, община Божурище. Това видя Economic.bg в регистъра на Регионалната ревизия по околна среда и водите.
Бургаският район може да бъде стопански хъб на Балканите
Бургаският район има всички предпоставки да се трансформира в стопански хъб на Балканите. Това е визията на заместник-министъра на превоза Анна Натова. Според нея градът е един от най-привлекателните за реализиране на транспортни, туристически и бизнес инициативи.
Куриерът Sameday ще влага още 13 млн. лева в автомати за колета
Куриерската компания Sameday планира да влага 13 млн. лева. в България през 2024 година в инсталиране на нови easybox кутии. Компанията има най-голямата мрежа от автомати за безконтактно приемане на колета в страната. Тя оперира в България публично от 2022 година
Ритейл паркове с хотели: Идва ли тази наклонност и в България?
Търговските паркове са в развой на извънредно бърз напредък както в България, по този начин и в целия район на Централна и Източна Европа. С близо 11% е повишен размерът им в района към края на 2023 година по отношение на 2022 година, като общата им повърхност доближава 8.35 млн. кв. м.
По въже до Витоша: Може ли Драгалевският въжен превоз да съживи туризма в планината?
След години отсрочване и липса на явен проект каква ще е ориста на Драгалевския въжен превоз, този месец сдружението „ Въжени Линии “ ЕАД подаде инвестиционно предложение за реконструкцията на съоръжението. Компанията е притежател на лифта до Витоша, който не работи от 2017 година
Българският туризъм е аналогов и мъчно се цифровизира
България минава от аналогова към цифрова ефирна телевизия през 2012 година Това се случи след огромна рекламна акция, финансирана от страната, която от време на време даже беше изобретателна. И по този начин към този момент 11 години феновете имат достъп до телевизия с по-добро качество, що се отнася до картината. Но за разлика от малкия екран, българският туризъм е заледен в 90-те години на предишния век.
BioXcape – първата просветителна ескейп стая в България
Първата по рода си просветителна ескейп стая в България – BioXcape – е основана от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, Българска фондация „ Биоразнообразие “ и „ Мист инженеринг “, с финансовата поддръжка на стратегия DEAR на Европейската комисия. Игровата стая се обитава в подземията на Националния природонаучен музей.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР