Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската

...
Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската
Коментари Харесай

Яйца полетяха по СО, протестите в защита на Паметника на съветската армия се сляха


Два митинга паралелно бранят още от сутринта Паметника на руската войска от възможното му пренасяне и унищожаване от Княжевската градина. По-късно те се сляха пред постройката на Столична община, която беше омазана с алена багра и яйца. Хората освиркват общинарите и скандират " фашисти ".
Още по тематиката
Първо стартира акцията пред постройката на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за пренасяне на паметника. На мястото се събраха десетки жители, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, " Възраждане ", МИР, тук беше и водачът на " Атака " Волен Сидеров.

Комисията по просвета и обучение и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС към този момент излязоха с отчет и настояха СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира монумента, който е държавна благосъстоятелност.

За предлагането да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласоподаваха общинските съветници от ГЕРБ и Демократична България в комисията. Според Мая Манолова общината е имала 4 години, с цел да направи допитване какво да се прави с паметника. Тя акцентира, че той е държавна благосъстоятелност и е безусловно нелегално кметът и СОС да вземат решение за ориста му.

Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи " Съветската войска победи нацизма ", " В Берлин има руски боен мемориал " и " Смърт на фашизма " и стачкуваха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

Почти по същото време социалистите се събраха пред самия паметник, с цел да го бранят с жива верига. Тук множеството развя червени флагове.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Според участници в митинга монументът е предпазен от 12 документи и интернационалните конвенции, както и от закона за авторското право, като се изключи че е държавна благосъстоятелност, а общината няма думата.

" Това е памет, от историята не можем да се откажем ", възмущават се несъгласните с преместването му.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

И тук бяха издигнати плакати с надпис " Не на фашизма ".

" Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този монумент ", съобщи пред стачкуващите Борислав Гуцанов. " Да не би в Берлин или във Виена паметниците да се унищожават? ", направи съпоставяне той.

" Столична община се пробва да заличи историята на 80 милиона починали през Втората международна война. Рушенето на който и да било монумент е изтриване на историята. В България има монумент на починалите американски и английски летци. Защо никой не повдига тематиката за демонтирането му? ", попита човек от тълпата, като изреди жертвите на съюзническите бомбардировки над София. Множеството реагира с крясъци " ууу ".

" Вие възкресявате фашизма под маската на неонацизма. Тези две партии се борят за реституция на фашизма ", съобщи Велизар Енчев по адрес на общинските съветници от ГЕРБ и Демократична България.

 Снимка: Булфото

Участниците в митинга са несъгласни с тезата на съперниците си, че алената войска е окупационна, защото е била посрещната с самун и сол. За протестиращите руската войска, в чиято чест е повдигнат паметникът, е освободителна.

" Човекът, който счупи плочата на паметника, е обожател на Луковмарш ", съобщи пред протестиращите Александър Симов в поддръжка на тезата си, че премахването на монумента е опит за възобновление на фашизма.

Социалистите се хванаха за ръце в жива верига към монумента и оповестиха, че потеглят на " поход за мир " към постройката на Столична община, с цел да попречат на решението на столичните общинари за премахването на паметника.

Шествието скандира " Не на войната, да на мира ", а по пътя към него се причисли и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която не беше видяна пред паметника.

 Снимка: Булфото

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР