Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската

...
Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската
Коментари Харесай

Протест пред Столична община и жива верига бранят Паметника на съветската армия

Два митинга паралелно бранят още от сутринта Паметника на руската войска от възможното му пренасяне и унищожаване от Княжевската градина.
Още по темата
Първо стартира акцията пред постройката на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за пренасяне на паметника. На мястото се събраха десетки жители, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, " Възраждане ", МИР, тук беше и водачът на " Атака " Волен Сидеров.



Комисията по просвета и обучение и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС към този момент излезе с отчет и настоя СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира монумента, който е държавна благосъстоятелност.

За предлагането да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласоподаваха общинските съветници от ГЕРБ и Демократична България в комисията. Според Мая Манолова общината е имала 4 години, с цел да направи допитване до какво да се прави с паметника. Тя акцентира, че паметникът е държавна благосъстоятелност и е безусловно нелегално кметът и СОС да вземат решение за ориста му.

Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи " Съветската войска победи нацизма ", " В Берлин има руски боен мемориал " и " Смърт на фашизма " и стачкуваха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

Почти по същото време социалистите се събраха пред самия паметник, с цел да го бранят с жива верига. Тук множеството развя червени флагове.

 Снимка: БТА

Според участници в митинга монументът е предпазен от 12 документи и интернационалните конвенции, както и от закона за авторското право, като се изключи че е държавна благосъстоятелност, а общината няма думата.

" Това е памет, от историята не можем да се откажем ", възмущават се несъгласните с преместването му.

 Снимка: БТА

И тук бяха издигнати плакати с надпис " Не на фашизма ". 

" Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този монумент ", съобщи пред стачкуващите Борислав Гуцанов. " Да не би в Берлин или във Виена паметниците да се унищожават? ", направи съпоставяне той.

" Столична община се пробва да заличи историята на 80 милиона починали през Втората международна война. Рушенето на който и да било монумент е изтриване на историята. В България има монумент на починалите американски и английски летци. Защо никой не повдига тематиката за демонтирането му? ", попита Габриел Пърев, като изреди жертвите на съюзническите бомбардировки над София. Множеството реагира с крясъци " ууу ".

" Вие възкресявате фашизма под маската на неонацизма. Тези две партии се борят за реституция на фашизма ", съобщи Велизар Енчев по адрес на общинските съветници от ГЕРБ и Демократична България.

 Снимка: Булфото

Участниците в митинга са несъгласни с тезата на съперниците си, че алената войска е окупационна, защото е била посрещната с самун и сол. За протестиращите руската войска, в чиято чест е повдигнат паметникът, е освободителна. 

" Човекът, който счупи плочата на паметника, е обожател на Луковмарш ", съобщи пред протестиращите Александър Симов в поддръжка на тезата си, че премахването на монумента е опит за възобновление на фашизма. 

Социалистите се хванаха за ръце в жива верига към монумента и оповестиха, че потеглят на " поход за мир " към постройката на Столична община, с цел да попречат на решението на столичните общинари за премахването на паметника.

 Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР