Два протеста, свързани с предприятието за градски транспорт в Скопие,

...
Два протеста, свързани с предприятието за градски транспорт в Скопие,
Коментари Харесай

Два протеста на работещите в градския транспорт в Скопие

Два митинга, свързани с предприятието за градски превоз в Скопие, бяха оповестени за на следващия ден в столицата на Република Северна Македония. 

Секретарят на община Скопие Зоран Глигоров разгласи митинг пред постройката на държавното управление по обед, в случай че не бъдат платени 2 милиона евро за безвъзмезден превоз на учениците и студентите. С час по-рано е разгласен митинг от синдиката на градския превоз, само че той ще се състои в едно от автобусните депа. 

Синдикатът твърди, че митингът няма да остави Скопие без превоз, само че градските управляващи обявиха, че няма да има рейсове, „ в случай че страната не заплати дълга си ”.

С изказвания излязоха и политическите партии. От ВМРО-ДПМНЕ упорстват за незабавно изключително съвещание за избавяне на градския превоз, от СДСМ обявиха, че виновността за протичащото се е напълно на локалната власт в Скопие и техния кмет (кметът на Скопие Данела Арсовска е подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ).

Според Арсовска, която също направи изказване, казусът със заплатите в транспортното дружество в Скопие е в държавното управление, по тази причина и митингът щял да бъде пред постройката му.

От държавното управление обаче отхвърлят то да има дълг към транспортната компания и приканиха „ локалните управляващи, които употребяват услугите на Фирмата за градски превоз – Скопие, да ръководят по-добре своите бюджети и постоянно да уреждат отговорностите си към обществената компания, тъй че естественото й действие в изискванията на икономическа и енергийна рецесия да не бъде сложено под въпрос “.

В известието на държавната пресслужба се показва, че съгласно документите на Министерството на образованието и науката институцията постоянно обслужва отговорностите си „ към всички субекти, с които има регламентирани правни пълномощия или с които има подписани съглашения ”, само че транспортната компания в Скопие не е измежду тях. 

„ Законът за висшето обучение планува, че държавното управление на Република Северна Македония може да вземе решение за специфични улеснения за студентите, като студентска карта за понижение, безвъзмезден градски превоз и други, защото средствата са обезпечени от държавния бюджет. През календарната година обаче такова решение не е взето, заради обстоятелството, че през зимния учебен срок на образователната 2021-2022 година студентите не са посещавали образователни занятия с физическо наличие в звената на Университета „ Св. Кирил и Методий “ в Скопие “, се акцентира в държавното известие, в което се прецизира, че ще бъдат обезпечени средства за превоз на учениците, в случай че образованието с физическо наличие се резервира. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР