Два протеста имаше днес пред Министерски съвет - на активисти,

...
Коментари Харесай

Противогази пред МС - заради норките и мръсния въздух |

Два митинга имаше през днешния ден пред Министерски съвет - на деятели, настояващи за закриване на фермите за норки в България и на Изправи се. БГ, които стачкуваха против мръсния въздух.

Първи пред Министерски съвет събраха деятели от Сдружение КАЖИ, което се бори за затваряне на фермите за норки в България. Неколцина представители на организацията излязоха със защитни дрехи и противогази пред " Дондуков 1 ".

Те изпратиха и протестно отворено писмо до премиера Бойко Борисов поради неналичието на съответни ограничения на страната във връзка с рисковете от фермите за норки към човешкото здраве.

" На 04 декември 2020 година, здравният министър разгласи обществено, че служащите във фермите за норки са във втората най-приоритетна група за имунизиране против COVID-19, като по този метод индиректно той удостовери високия риск за човешкото здраве от тези обекти. Очевидно, че всички специалисти от работната група, изготвила Плана за имунизиране в България, са се
съгласили с събитието, че работещите в обектите за норки са толкоз рискови, че се постанова да се имунизират с преимущество пред чиновниците на Министерство на вътрешните работи, възрастните хора от 65+ години, хората с хронични болести и други Намираме, че високата оценка на риска, дадена от работната група дава отговор в огромна степен на притеснителната информация, идваща от от ден на ден страни в Европа и света, където нарастват случаите на положителни на Sars-CoV-2 норки във ферми за кожи ", написа в писмото.

Дания и Холандия започнаха невиждани ограничения за прекъсване активността на фермите. Над 20 милиона норки, в хиляди ферми, бяха унищожени през последните два месеца в Европа, единствено за попречване риска от болести.

Пред постройката на държавното управление пристигнаха и хора, подкрепящи политическите упоритости на Мая Манолова като акцията им бе под наслов " да отвеем фините прахови частици от властта! "



Заради три години безучастие и безхаберие на държавното управление на Борисов Европейската комисия постанова имуществени наказания против България за замърсен въздух. Така българите ще заплащат три пъти – един път за ограничения за чист въздух, един път за медикаменти поради заболяванията от замърсен въздух и един път имуществени наказания в хиляди евро на дневна база, съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова пред медиите на митинга с противогази

В последните седмици България е „ черен първенец " в света и в Европа по смъртност от COVID-19, и по замърсяване на въздуха. Едва ли Фандъкова и Борисов ще се оправят с мръсния въздух, по тази причина нашият зов е да отвеем фините прахови частици от властта, отпред с Борисов и Фандъкова, добави Манолова.

Тя напомни, че в предизборната акция за кмет на София Йорданка Фандъкова е дала редица обещания за ограничения за по-чист въздух, само че нито едно не е реалност.

Трябваше да се подменят 20 хиляди печки, само че към този момент има само 5 500 подадени заявки. Няма ограничения, насочени към колите, с изключение на повишение на налозите. Единственото, което се случи в София, е публичната поръчка за 8 млн. лева за филтри - 2000 филтри по 4000 лева единия. Това е спекулация без резултат, тъй като филтрите стопират, когато се горят облекла и пластмаса. Обещаха, че ще управляват нерегламентираното изгарянето на отпадъци, само че всеки вижда дима от къщите в гетата, уточни Манолова.

Тя акцентира, че казусът не е единствено в столицата, само че и в Русе, Враца, Пещера, Благоевград, кв. Тракия в Пловдив, Смолян. Във Враца, Пещера, Шумен и Девня се борят против инсталациите за горене на отпадък, във Велико Търново, Русе, Бургас и Благоевград се борят против индустриални замърсители, съобщи Манолова и добави, че Регионална инспекция за опазване на околната среда тотално неглижира проблемите с мръсния въздух и са се трансформирали в прислужници на Министерство на околната среда и водите и стопански мощните.

От „ Изправи се.БГ " ще промени законодателството, с цел да не се горят нискокалорични въглища и мокра дървесина, да няма енергийни помощи за твърди горива. Ще ограничим вноса на боклуци от трети страни, ще затегнем режима за запазване на боклуци и ще се вкара тотална възбрана за основаване на нови съоръжения за горене на отпадък.

Ще настояваме и за углавен фонд, в който общините замърсители, компаниите замърсители и страната да заплащат, че не обезпечават ограничения за чист въздух. Средствата, импортирани от нарушителите, да се употребяват за замяна на уредите на твърдо гориво, за закупуване на мобилни станции за действително премерване на замърсяването на въздуха и закупуване на пречистватели на въздух за детските заведения, сподели още тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР