Два промила алкохол в кръвта показаха и дрегерът, и кръвната

...
Два промила алкохол в кръвта показаха и дрегерът, и кръвната
Коментари Харесай

Разследват евентуален умисъл за катастрофата, при която пиян шофьор уби дете

Два промила алкохол в кръвта демонстрираха и дрегерът, и кръвната проба на водача, който нощес блъсна и умъртви на място 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София.

37-годишният мъж е упрекнат, че е предизвикал злополуката при възможен предумисъл, тай като няма спирачен път преди съдбовния удар. Той има 5 предходни нарушавания. Едно от тях е за скорост, а друго - за предходно шофиране пийнал.

Поредната загуба на човешки живот на пътя провокира и митинг в центъра на София, на него пристигна и майката на починалото момче.

" Обичаен маршрут, доста спокоен, съвършен във всичко. Не мога да допускам, към момента го очаквам да се върне у дома. Няма го. Не знам какво да създадат с тези хора. Колко фамилии към този момент почерниха. Дано най-малко нашето да е последното. Пазете си децата ", сподели Николина Петкова.



15-годишният Филип е блъснат от леката кола нощес към 21 часа, пресичайки на пешеходна пътека на кръстовището на улиците " Шишман " и " Гурко ".

" Чухме конфликт все едно се е блъснал в стена и по-късно чухме спирачки като забуксували гуми. Изтичах аз и още двама господа и видяхме маратонки на пешеходната пътека и надлежно момчето, което беше някъде на седем-осем метра до линията ", описа очевидец.



Колата се е движела толкоз бързо, че е спряла на повече от 100 метра от мястото на конфликта. Момчето умира на място.

" Разбрах, че индивидът се е засилил преди пешеходната пътека, с цел да мине преди детето. Съответно го е отнесъл. И вътре в колата бяха жена му и детето му. "

" Постоянно се случва. Масово коли минават с превишена скорост през въпросната пешеходна пътека ", описват очевидци.

Според тях водачът се опитал да продължи пътя си.

" Господинът не направи никакъв опит да спре с колата, продължи, при което към този момент долу, на улица " 6 септември " имаше колона от коли и нямаше по какъв начин да продължи и по тази причина колата спря. "

" Абсолютно нищо не направиха, седяха безучастно, гледаха защо става въпрос. Беше очевидно несъответстващ индивидът ".

" Видях, че стои на капака на колата на патрулката и си пуши цигара, тогава разбрах този или е надрусан или е пийнал ".

Разследването да момента е открило, че 37-годишният мъж е седнал зад кормилото с 2 промила алкохол в кръвта. В това положение е съумял да измине към 400-500 метра, като е видян да се качва в колата на улица " Славянска сказка ".



" Водачът е бил с жена и нейното дете. Тя споделя, че не се е пробвала да го спре, защото не е имал несъответстващо държание ", изясни Любомир Николов - шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.



Разследващите не са отчели никакъв спирачен път, а по първични данни скоростта е била към 80 километра в час. От прокуратурата обявиха, че водачът ще бъде упрекнат в причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата.

" Като квалификацията е че това е станало при възможен предумисъл, по сходство на случая Милен Цветков, и каквото има за злополуката на Околовръстното, където почина един френски жител. Той е разчитал извънредно на шанса и на случайността, не е подхванал безусловно никакви дейности за попречване на ПТП. Ето за какво прокурорът е решил, че действието е при възможен предумисъл. За това законът планува отнемане от независимост от 10 до 20 години и в случай че съдът го признае за отговорен отнемане от право на ръководство доживот ", разясни Иво Илиев - зам.-градски прокурор.



Оказва се, че това не е първият път, при който 37-годишният мъж е хващан да сяда зад кормилото след приложимост на алкохол.

" Относно предходни негови нарушавания - има една регистрация през 2005 година - има формирано досъдебно произвеждане за ръководство след алкохол и едно за превишена скорост с санкция 100 лв.. Има няколко наказания за неспазване на пътната маркировка. Но не се води като деен контингент по линия на пътната сигурност ", Любомир Николов - шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

От прокуратурата ще изискат най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Мярката ще бъде гледана във вторник
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР