Два отбора, двама мениджъри, една идея за футбол - така

...
Два отбора, двама мениджъри, една идея за футбол - така
Коментари Харесай

Ученик срещу учител: "Арсенал" и "Сити" влизат в дуел за титлата

Два тима, двама мениджъри, една концепция за футбол - по този начин може да бъде разказана обстановката преди днешния мач сред " Арсенал " и " Манчестър сити ". Двата състава се изправят един против различен от 21.30 часа на стадион " Емиратс " в Лондон, а залогът е доста огромен - първата позиция във Висшата лига.

Дуелът е освен сред тимовете, само че и сред двамата мениджъри, които споделят една философия - Микел Артета и Хосеп Гуардиола. На процедура един против различен се изправят възпитаник и преподавател.

Артета беше асистент на Гуардиола в " Манчестър сити " сред 2016 и 2019 година, като дружно те завоюваха две трофеи във Висшата лига. Сега обаче ще би трябвало да покаже какво е научил и най-много дали може да победи своя наставник.

Дотук двамата са се срещали седем пъти, като Гуардиола е печелил шест пъти, а Артета - един път. беше в края на януари във ФА къп.

Предстоящата среща обаче е с по-голямо значение - " Арсенал " води в таблицата с 51 т. и има три повече от " Сити ", в това число и мач в ресурс. " Артилеристите " обаче позволиха две следващи неточности ( и ), което стопи задатъка им от осем точки.

" Сити " също не е измежду най-убедителните отбори, изключително като посетител, където е в серия от две следващи загуби - в и против.

Говорят на един език

Запознати разказват връзката сред Хосеп Гуардиола и Артета като специфична, и точно поради това актуалният управител на " Арсенал " избира да влезе в щаба на " Сити " през 2016 година По това време той отхвърля предложение на Арсен Венгер да оглави академията на " артилеристите ".

Артета и Гуардиола се срещат в " Барселона ", единият е още в академията и мъчи да пробие в първия състав, а другият е одобрен състезател. Разликата сред тях е 11 години, по-късно пътищата им се разделят, само че не престават да поддържат контакт. Мнението на Гуардиола остава високо, като показателно за това е, че през 2012 година той желае съвет от играещия тогава в " Арсенал " Артета за полуфиналния мач в Шампионската лига на " Барселона " против " Челси ".

" Даде ми подобен обстоен разбор, с доста тактически елементи, че още тогава бях уверен, че ще стане добър треньор ", споделя по-късно каталунецът.

Според някогашния капитан на " Сити " Венсан Компани, който сега е управител на " Бърнли ", двамата приказват на един език. Белгиецът работеше с Гуардиола и Артета сред 2016 и 2019 година

 Ученик против преподавател:
© Reuters

" Личеше си, че се схващат чудесно, имат отлична заварка и говореха на един език. Микел беше по-близо до футболистите, той таман беше завършил кариерата си и чудесно предаваше условията на Пеп към нас. Неговият апетит за триумфи си личеше, правеше всичко със пристрастеност ", споделя Компани пред Manchester Evening News.

" Не съм изумен, че той се оправя толкоз добре в " Арсенал " и съм уверен, че ще бъде сполучлив ".

Пътищата на Гуардиола и Артета се разделят за повторно в края на 2019 година, когато идва поканата от " Арсенал ". Мениджърът на " Сити " споделя, че няма по какъв начин да спре помощника си.

" Той отиде в тима, за който мечтаеше - клубът на фантазиите му. Той е последовател на " Арсенал ", беше капитан на този тим и не съм помислял да го спирам ", сподели Гуардиола преди мача им през януари. Той даже разказа държанието на Артета в мачовете с " Арсенал ", до момента в който двамата са били дружно.

" Обичайно, когато вкарвахме голове, Микел скачаше и се радваше, като се изключи мачовете с " Арсенал ". Тогава постоянно сядаше на пейката и не показваше нищо ".

Сходна визия за играта

Артета разказва Гуардиола като негов наставник, само че и като кумир, от който пробва да се учи в треньорската специалност. След взаимната им работа двамата имат и сходна визия за футбола, която се потвърждава от статистиката във Висшата лига.

" Сити " и " Арсенал " са тимовете с двете най-силни набези - " жителите " имат 56 вкарани гола, а " артилеристите " 46. Това са и двата състава, които водят в класацията по подавания пред вратата на противниците си.

 Ученик против преподавател:
© Reuters

Също по този начин " Арсенал " и " Сити " са тимовете, които най-рядко пробват дълги подавания, и са водачи в класацията по акуратност на пасовете (86% за " Арсенал " и 89% за " Сити " ).

" Досега " Арсенал " е най-хубавият тим във Висшата лига. Ние видяхме това преди няколко седмици в мача за купата. Предстои огромна борба, би трябвало да бъдем подготвени за нея ", разяснява Гуардиола преди срешата.

При победа неговият тим ще се изравни с " Арсенал " и макар че е с мач повече, това може да има доста сериозен психически резултат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР