Два от разпознаваемите доставчици на автомобилни части обединяват сили. След

...
Два от разпознаваемите доставчици на автомобилни части обединяват сили. След
Коментари Харесай

Българската Елит Кар купи чешкото подразделение на Ауто Кели у нас

Два от разпознаваемите снабдители на автомобилни елементи сплотяват сили. След като още през лятото стана ясно, че българската " Елит Кар " желае да придобие надзор върху " Ауто Кели България ", договорката към този момент вписана и в Търговския указател.

Пазарът на части за коли на дребно и едро в България, който се прави оценка на 1,7 милиарда лв. към 2017 година, е раздробен и с доста участници и Комисията за защита на конкуренцията, която утвърди договорката, не чака тя да се отрази доста.

Купувач е варненската " Елит Кар ", благосъстоятелност на Златин Тотин и Любомир Начков, които имат равни дялове от нея. Търговецът работи от над 15 години и има 35 обекта в цялата страната. Освен това групата прави и сервизни услуги. " Ауто Кели " има 147 чиновници към края на предходната година, а " Елит кар " - 283. Най-вероятното развиване в кратковременен проект е за опазване на обектите на " Ауто Кели ", поради и посочената от Комисия за защита на конкуренцията оценка, че първата оперира в сегмента " ниско качество - ниска цена ", до момента в който българската компания е позиционирана в сегмента на по-качествените авточасти.

Придобиваното сдружение " Ауто Кели България " бе еднолична благосъстоятелност на чешката Auto Kelly, която пък преди няколко години мина под контрола на обществения колос LKQ Corporation, търгуван на NASDAQ. В рамките на договорката 100 % от дяловете на " Ауто Кели България " минават под контрола на купувачите, а Auto Kelly ще получи 20 % от обединявания бизнес.

Сделката е удобна и за двете страни, разясняват от LKQ, като доставчиците в България ще продължат да са клиенти на американския колос. " Елит Кар " пък има по-голямо наличие и известност на българския пазар.

В същото време " Ауто Кели България " осъществя негативни резултати през последните години. Дружеството има общо близо 11 милиона лв. настояща и непокрита загуба за последните години, а отговорностите възлизат на 24 милиона лв.. Наличната стока към края на 2018 година е била за съвсем 10 милиона лв., а приходите от продажби през същата година възлизат на съвсем 24,5 милиона лв.. Така личният капитал е бил негативна големина - минус 10,755 милиона лв. - в резултат на което компанията-майка от Чехия е била принудена да трансформира предоставения заем от 11,665 милиона лв. и търговски вземания от него в размер на 10,282 милиона лв. в личен капитал.

От друга страна " Елит кар " е по-голямото и по-успешно сдружение. Компанията има общо 25 милиона лв. неразпределена облага, от които 3,5 милиона лв. през 2018 година Приходите от продажби възлизат на над 68 милиона лв. годишно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР