Два от проблемите на общините спешно да бъдат разгледани от

...
Два от проблемите на общините спешно да бъдат разгледани от
Коментари Харесай

Даниел Панов: Има необяснимо отношение към общините, нужна е добрата комуникация на правителството с местната власт

Два от проблемите на общините незабавно да бъдат прегледани от държавното управление и би трябвало да намерят място в актуализацията на бюджета. Това съобщи ръководителят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов при диалога си с министър-председателя Кирил Петков, който бе на посещаване в Старата столица. Пред медиите Панов бе безапелационен: " Има някакво отношение към локалната власт, за което не знам каква е повода. Нужна е положителната връзка сред държавното управление и общините ".

Първият въпрос, подложен от Даниел Панов пред Кирил Петков, касае дълго отлаганото решение за компенсиране на общините по отношение на повишаването на енергоизточниците. Преговори с МФ от началото на 2022 година, НСОРБ е изготвило обстоен план за отражението на новите сметки за сила върху бюджетите на общините. Тези разноски ще надвишават с 90 млн. лева сметките на общините от 2021 година За локалната власт казусът е изключително значим, защото обгръща освен уличното осветяване, само че и отоплението в детски заведения, учебни заведения, обществени услуги, старешки домове и пенсионерски клубове и други Още при започване на есента общините ще усетят изострен дефицит на средства, предизвести Панов.

Вторият, само че не по значимост проблем, е обвързван с възнагражденията в администрациите на общините. Липсата на съответни заплати не разрешава да бъдат арестувани качествени експерти в региона на строителството, архитектурата, осведомителните технологии, киберсигурността и в редица други посоки. Заплатите в общинските администрации са три пъти по-малки по отношение на тези в министерствата и бизнеса. В бюджета за 2022 година са налични 297 млн. лева за " Ефективно ръководство и оптимизация на обществения бранш " и настояването на общините е те да бъдат разпределени освен в държавните структури. От 107 000 държавни чиновници, малко над 26 000 работят в общините, по тази причина НСОРБ предлага 1/3 от средствата по това перо на бюджета, да бъдат ориентирани към общините – за дейно ръководство, а това да бъде ясно дефинирано в актуализацията. Общинските чиновници дават 2/3 от обществените услуги в страната.

НСОРБ упорства средствата за делегираната от страната активност " Общинска администрация " да бъдат увеличени най-малко с 30,3 млн. лева Само по този начин общините ще могат да развиват експертен потенциал, в това число и за новите функционалности, свързани с енергиен мениджмънт и дейно потребление на финансови принадлежности.

Най-важният въпрос, подложен от ръководителя на НСОРБ Даниел Панов пред Кирил Петков е връзката с локалната власт. Панов акцентира, че се усеща отрицателно отношение към общините и то рефлектира върху опцията оперативно да бъдат решавани въпроси, които не търпят отсрочване. Темата беше повдигната в границите на полемиката по време на Общото заседание на НСОРБ предходната седмица, тогава министър-председателят съобщи, че не дели кметовете на " наши и ваши " и е подготвен да работи взаимно с тях. Той пое ангажимент на 28 юни да бъде извършена работна среща с УС на НСОРБ, на която да бъдат дискутирани вероятните действителни стъпки към финансова децентрализация на общините.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР