Два от общо пет микробуси са доставени в София по

...
Два от общо пет микробуси са доставени в София по
Коментари Харесай

В Европейската седмица на мобилността Столична община представи най-новите електробуси за градския транспорт

Два от общо пет микробуси са доставени в София по план InnoAir.

Те са първите електрически микробуси, които ще стартират да се движат в кварталите при започване на 2023г. Новите електрически транспортни средства бяха показани в границите на Европейската седмица на подвижността на 22 септември, когато по традиция се отбелязва Ден без коли.

Целта е да бъде развита опцията за образуване на превоз в кварталите. Новите електробуси са част от ограниченията за по-удобен и екологичен градски превоз. През идващите няколко месеца ще се организират проби и ще бъдат осведомени жителите, сподели Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет.

Предвижда се електробусите да се движат от идната година в кварталите „ Манастирски ливади “ – изток и запад. До края на тази година те ще бъдат оборудвани, тествани и ще се проведат диалози с жителите в кварталите, където ще се движат. Заедно с електробусите бе показано и мобилното приложение BUSINN, с което може да поръчва услугата „ градски превоз при поискване “.

Зам.-кметът Кристиян Кръстев уточни, че хората стартират да се връщат още веднъж към градския превоз. 80 % е възобновен пътникопотока по отношение на 2019 година По думите му колкото по-добър е градският превоз на София, толкоз повече хората ще се извърнат към тази услуга, с цел да се понижи автомобилният трафик.

Зам.-кметът на Столичната община в направление  „ Транспорт и градска подвижност “ Кристиан Кръстев,  госпожа Биргит Сара Кондруп-Палмквист – заместник-ръководител на дипломатическата задача на Дания и ръководителят на Столичен общински съвет Георги Георгиев участваха в самодейността на 22 септември – Ден без коли. Събитието стартира на ул. „ Ген. Й. Гурко “ в сектора сред бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и бул. „ Васил Левски “.

Столичната община в патрньорство с Датското посолство и Центъра за градска подвижност провежда велошествие под наслов: “Happy Biking –Healthy Living ”, което потегли от ул. „ Ген. Й. Гурко “ и мина по маршрут до Южния парк и назад. 

Като част от самодейностите във връзка Деня без коли на улица „ Ген. Й. Гурко “, която е затворена за автомобилно придвижване в сектора сред бул. „ Васил Левски “ до бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, се организира ревю на различни на автомобила средства за напредване в града – е-скутери, колела чартърен, електрически градски и планински колела и други.

На 22-ри септември ще проработят и първите две камери за броене на велосипедистите в София, направени от Техническите университети в Габрово и София също по план “INNOAIR ”.

В Деня без коли от 9.30 часа до 19.00 часа е затворено за автомобилно придвижване карето сред ул.„ Ген. Й. Гурко “, ул.„ Алабин “, бул. „ Витоша “, бул. „ Кн. Александър Дондуков “, бул.„ Цар Освободител “ и ул.„ Г.С Раковски “  без да се затварят самите гранични улици и булеварди. Ще се позволяват прекосявания на живущи, както и коли, обслужващи мероприятия и церемонии, които се организират в зоната.

Европейската седмица на подвижността е годишна акция за устойчива градска подвижност, проведена от Европейския учредителен секретариат с поддръжката на Европейската комисия, в която София годишно се включва. Целта й е понижаване на тапите, въглеродния отпечатък и негативния кумулативен резултат в града. Мотото на тазгодишната акция е „ Комбинирай и се движи ” и предизвиква пешеходното и велосипедното напредване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР