Два от най-мощните микроскопи в света са понесли значителни повреждания

...
Два от най-мощните микроскопи в света са понесли значителни повреждания
Коментари Харесай

Земетресение повреди сериозно два от най-мощните микроскопи в света

Два от най-мощните микроскопи в света са понесли обилни повреждания от смъртоносното земетресение, което раздруса японския град Осака на 18 юни. Тогава имаше земен трус с магнитуд 5,3 по Рихтер, напомня БГНЕС.
Повредените микроскопи ще причинят закъснения в авангардни проучвания на клетъчно и атомно равнище. Двете развалени научни мощности, чиято цена е по 2,3 милиарда йени (20 млн. долара), които са в университета в Осака може да не бъдат възобновени за работа преди идната година.
Единият микроскоп, който е висок 12 метра, хваща 1600 изображения на субстанции на атомно равнище в секунда, потенциал, по-голям от този на всеки различен микроскоп, споделя Хидехиро Ясуда, професор в университетския Изследователски център за електронна микроскопия при свръхвисок волтаж. Другият " три мегаволтов електронен микроскоп с ултрависок волтаж ", издигнат през 1995 година, разрешава на откривателите да гледат дребни биологични материали.
Микроскопите са били употребявани от необятен кръг учени, в това число от тези, които проучват клетките на iPS, които могат да се употребяват за произвеждане на нови медикаменти и в регенеративната медицина.
Инженерите, които са проектирали и построили устройството през 1995 година, не са в положение да оказват помощ за възобновяване му, защото от дълго време са се пенсионирали или умряли, сподели Ясуда пред Агенция Франс Прес.
" Тези микроскопи са особено проектирани. Няма други сходни устройства ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР