Два от най-бързо развиващите се сегменти в родната индустрия -

...
Два от най-бързо развиващите се сегменти в родната индустрия -
Коментари Харесай

След законовите промени: Чакат наплив на чужденци в IT секто...

Два от най-бързо разрастващите се сегменти в родната промишленост - ИТ и аутсорсингът, се оказват най-привлекателни за чужденците от Евросъюза у нас. От близо 160 хиляди заети в промишлеността към 8-9% са непознати жители, демонстрират данните на другите браншови организации. Това ще рече, че над 12 500 чужденци си вадят хляба в бранша у нас.

Според Доброслав Димитров - ръководител на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), главната част от заетите в сектора у нас идват от страни, където обичайно има българска диаспора - от Украйна и Русия. От страните - членки на Европейски Съюз, пък максимален е напорът на експерти от Франция, Германия, само че техният % е доста по-малък, съпоставено със страните отвън Съюза.

Проблем в сектора обаче не престават да бъдат „ сините карти “. За разлика от редица други браншове, които внасят работна ръка от трети страни, ИТ експертите постоянно избират да пътуват със фамилиите си. В края на февруари Народното събрание направи редакция на Закона за чужденците. Основните промени бяха в посока задължаване на администрацията да обработва документите за краткотрайно пребиваващите чужденци сред другите институции в страната напълно електронно.

Другият съставен елемент, който излиза наяве, че се отстранява, е така наречен пазарен тест. Това е условие, което работодателят би трябвало да направи, с цел да потвърди, че за съответната позиция не може да се откри задоволително дипломиран български чиновник. Тестът бавеше с няколко месеца издаването на синята карта и отпадането му ще редуцира времето за приемане на документи най-малко на половина, предвиждат специалистите.

Освен това за пръв път в страната беше вкарана и така наречен „ стартъп виза “ - позволение за дълготрайно престояване на чужденци, които влагат в дялово присъединяване в „ новаторски “ компании. Голяма роля в тези промени зае Българската стартъп асоциация (BESCO). По техни думи, по самодейността се работи от близо две години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР