Два нови специализирани съда са поставени в градаНови два контейнера

...
Два нови специализирани съда са поставени в градаНови два контейнера
Коментари Харесай

124 тона текстилни отпадъци са оползотворени от контейнерите за дрехи в Търговище

Два нови профилирани съда са сложени в града

Нови два контейнера за текстилни боклуци бяха сложени през днешния ден в Търговище. Те се намират на улиците „ Стефан Караджа “ (в непосредственост до пенсионерския клуб) и „ Цар Симеон “, наоколо до огромния търговски обект за хранителни артикули. С тях контейнерите в града ни стават 9.

„ 124 тона текстилни боклуци са оползотворени от контейнерите от април 2021 година, когато бяха сложени първите, до септември 2022 година “, обясни във връзка слагането на оборудванията екологът в Община Търговище Йоана Стефанова. Тя посочи, че през 2021 година са събрани малко над 60 000 кг., а през тази – 64 000 кг. И в двете години количествата са най-вече през месеците юни и септември.

„ Интересът от страна на жителите става все по-голям. Затова и от компанията, с която имаме подписан контракт, стартират обслужване на контейнерите два пъти седмично, вместо един път, както до момента. Обслужването към този момент ще е в понеделник и в петък “, сподели Стефанова. Тя съобщи, че все още няма сигнали за изхвърляне на други типове боклуци в тези съдове за събиране на текстил.

Община Търговище приканва жителите да употребяват точно профилираните контейнери и да не хвърлят старите си облекла и обувки в тези за битови боклуци. „ Събирайки разделно, понижаваме съществено количествата, които отиват на хранилище. Ще понижим и количествата електрическа енергия и вода, които се употребяват за производството на нови тъкани “, изясни екологът.

Припомняме, че събраните количества облекла, обувки, кърпи и различен тип текстил от контейнерите, се рециклират. Те се предават за накъсване, нарязване, разчепкване и се влагат в мебелното произвеждане.

Целта на администрацията е системата за разделно събиране поетапно да се уголемява. Планира се идващият резервоар за текстил да бъде подложен на ул. „ Лилия “ № 5.

Списък на всички точки, в които са ситуирани контейнерите, е оповестен в уеб страницата на Общината:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР