Два нови случая на Африканска чума при диви свине са

...
Два нови случая на Африканска чума при диви свине са
Коментари Харесай

Два нови случая на Африканска чума в Русенско

Два нови случая на Африканска чума при диви прасета са регистрирани в Русенско.

Данните бяха изнесени от шефа на Областната дирекция по сигурност на храните в Русе доктор Георги Дяков на днешното съвещание на епизоотичната комисия . Става дума за интервала от 15 октомври до момента, като последният случай е от 21 ноември в землищата на селата Табачка, Щръклево и Смирненски.
 БГНЕС
По отношение на свинекомплексите към този момент е завършила окончателната стерилизация в село Николово. Взети са проби от обкръжаващата среда и повърхности, с цел да се откри дали дезинфекцията е била ефикасна.

Останалите свинекомплекси са завършили с почистването, а в Голямо Враново даже са почнали процедурата по репопулация на обекта.500 животни - тъй наречените пробници към този момент са на територията на комплекса, като задачата е да се потвърди, че обектът е свободен от вируса на африканската чума и може да се насели поетапно.

Д-р Николай Ненов от ОДБХ-Русе изясни, че по процедура, след 45 дни от животните се вземат проби и в случай че са негативни, се изчакват още 60 дни, след което може да се пристъпи към населване на обекта. -->

Междувременно от ОДБХ са срещнали кметовете на обитаемоте места в региона с новите условия за терените, предопределени за загробване на умъртвени животни . На съвещанието на епизоотичната комисия стана ясно също, че към момента няма изясненост по какъв начин е попаднал вируса в промишлените обекти, само че се допуска, че това е станало посредством хората.

Центърът за оценка на риска е институцията, която би трябвало да излезе с систематизирана информация и мнение по отношение на повода за нахлуване на Африканската чума в свинекомплексите.

Няма данни болестта да е пренесена от един обект в различен. На територията на Русенска област има три свинекомплекса, които не са наранени от Африканската чума - в селата Юделник, Щръклево и Писанец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР