Два нови случая на африканска чума при диви прасета са

...
Два нови случая на африканска чума при диви прасета са
Коментари Харесай

Два нови случая на чума по свинете в Монтанско

Два нови случая на африканска чума при диви свине са открити в Монтанско, оповестяват от " 24 часа ".

Заразените животни са били блъснати от 56-годишен водач на пътя сред селата Стояново и Горна бяла речка в община Вършец на 8 октомври, откакто изскочили ненадейно на пътя и той не съумял да спре.

Труповете на двете свине били предадени на Държавното горско стопанство в Берковица, а направените им проби посочили, че те са инфектирани с африканска чума.

Общо 95 диви свине са отстреляни в региона от началото на ловния сезон преди две седмици, а едно е попаднало в капан, заложен от горските чиновници.

По данни на регионалната администрация в Монтана в района има над 2000 диви свине. Над половината от тях би трябвало да бъдат отстреляни, с цел да се ограничи разпространяването на заболяването.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че в Шуменско също са регистрирани два нови случая на офриканска чума по свинете.

Ден по-рано беше доказан и първи случай на заболяването в Асеновград. Тогава стана ясно, че източнобалканската свиня е застрашена от изгубване поради разпространяването на заболяването. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР