Два месеца след парламентарните избори и след безуспешните опити на

...
Два месеца след парламентарните избори и след безуспешните опити на
Коментари Харесай

ГЕРБ номинира неврохирурга Николай Габровски за премиер

Два месеца след парламентарните избори и след безуспешните опити на спечелилата изборите през октомври ГЕРБ да провокира по-сериозни диалози за сформиране на държавно управление, партията на Борисов получи в понеделник мандата за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев.

Изненадващо досието взе известният неврохирург проф. Николай Габровски, а не както се очакваше, партийна фигура от редиците на ГЕРБ. " България сега е на кръстопът на прекалено много рецесии - на обществена, икономическа и енергийна рецесия. Виждаме, че има доста сериозен мигрантски напън. Една от водещите аргументи за това е политическата рецесия през последните години. Това нещо би трябвало да спре по някакъв метод. Надявам се изборът ми като персона, еднообразно отдалечена от всички партии, ще даде опция за един нов звук в политиката ", сподели Габровски малко откакто получи мандата. Той съобщи още, че " ще държи отворена вратата за всички политически сили " и ще постави старания за сформиране на кабинет, който да е " по-далеч от политическото говорене " и " по-близо до експертното " .

Габровски ще има период от една седмица да предложи състав на държавно управление и да извърши мандата или да върне на президента досието празна, което значи втората политическа мощ в Народното събрание - " Продължаваме промяната ", да получи идващия мандат.

Номинацията на Габровски пристигна на фона на изказванията на Борисов и на разнообразни представители от ГЕРБ предходния ден, че " няма по-подходящ за поста за министър председател " от Борисов. В неделя по време на среща с младежката конструкция на ГЕРБ във Враца Борисов сведе разновидностите за претендента за министър-председател на ГЕРБ до два - или той, или неутрална фигура. Това сътвори усещането, че водачът на ГЕРБ ще бъде още веднъж претендент за поста. А от партийното управление до последно пазеха в загадка кой ще отиде в президентството, с цел да получи досието с мандата.
Реклама
Депутати от ГЕРБ описаха, че по време на съвещанието на парламентарната група в понеделник сутринта, малко преди мандатът да бъде връчен, Борисов обяснил, че до последно се е колебаел кой от двата разновидността да избере . Първият - със личната му кандидатура за министър председател, би бил сигурен неуспех и надали щеше да стигне до гласоподаване в пленарната зала, тъй като малко евентуално беше някоя от останалите политически сили в Народното събрание да поддържа държавно управление отпред с Борисов. Вторият вид - неполитическа и фигура за министър председател, също наподобява жертван, само че въпреки всичко ГЕРБ най-вероятно ще направи опит да внесе в Народното събрание състав на кабинет. Той ще бъде препоръчан като държавно управление на малцинството - с неразбираем до най-малък късмет да получи парламентарна поддръжка.
Кой е претендентът на ГЕРБ за министър председател
Професор Габровски е дълготраен заместник-директор по здравната активност на " Пирогов " по времето, когато болничното заведение се управляваше от проф. Асен Балтов, който беше народен представител от ГЕРБ в предходния парламент. Проф. Габровски е прочут неврохирург с голяма пациентска процедура, има голям брой интернационалните награди за въвеждане на нововъведения в неврохирургията. Досега името му неведнъж е било споменавано като евентуален претендент за здравен министър на ГЕРБ.

Освен работата си в " Пирогов " проф. Габровски има лечебница за самостоятелна процедура в извънболничната помощ, както се записват частните кабинети на лекарите. Той е притежател на две компании за търговия и е шеф на " Инвестор пулс ", което издава медицинския уебсайт puls.bg. Там той е съучастник с една трета с групата, която движи изданията и медийните интензивности на " Химимпорт ".
Трудно ще събере поддръжка за кабинет
Въпреки поръчката на кандидат-премиера на ГЕРБ, че възнамерява диалози с всички политически сили в Народното събрание, задачата да събере поддръжка за възможното му държавно управление на малцинството наподобява комплицирана. Засега единствено от Движение за права и свободи дадоха поръчка, че биха се отзовали на диалози за кабинет с ГЕРБ. " Движение за права и свободи има стратегия и физиономия. В обстановка на рецесия Движение за права и свободи постоянно е поставяла националния интерес над партийния. Разбира се, че държавното управление би трябвало да е евроатлантическо ", сподели евродепутатът и член на управлението на придвижването Илхан Кючюк пред Българска национална телевизия в неделя. Готовност за диалози за сформиране на кабинет с мандата на ГЕРБ изрази и ръководителят на най-малката парламентарна група в Народното събрание - на " Български напредък ", Стефан Янев. Трите партии имат общо 115 депутати, които са незадоволителни за съставяне на болшинство в Народното събрание.
Реклама
Сигурно е, че нито втората политическа мощ - Политическа партия, нито " Демократична България " ще поддържат препоръчан от ГЕРБ кабинет. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също отхвърля опцията социалистите да гласоподават за препоръчано от партията на Борисов държавно управление. Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов незабавно след изборите заявява, че групировката му няма да влиза в коалиция с нито една политическа мощ в Народното събрание.
Опитите на Борисов да излезе от изолацията
В рамките на година това ще е следващия опит на Борисов да предложи кабинет, на фона на изолацията, в която се намира партията му. След изборите през април предходната година, когато ГЕРБ още веднъж завоюва вота, за министър председател беше номиниран зам.-председателят на партията Даниел Митов. Тогава също беше препоръчан състав на кабинет, който обаче не стигна до гласоподаване в пленарната зала. След юлските парламентарни избори като втора политическа мощ ГЕРБ още веднъж излъчи Митов за кандидат-премиер, само че номинацията също беше проформа. В настоящия парламент Борисов се опита да води диалози с останалите политически сили посредством медиатори. Мисията на натоварените с тази задача - някогашния президент Росен Плевнелиев и някогашния външен министър от държавното управление на Сакскобургготски Соломон Паси, обаче се провали. На диалозите се отзоваха единствено Движение за права и свободи и " Български напредък ".
Какво следва
Габровски има една седмица да предложи състав на държавно управление или да върне на президента Радев празна директория с несбъднат мандат. Ако въпреки всичко предложи кабинет, той би трябвало да се гласоподава в Народното събрание. При крах мандатът ще бъде връчен на " Продължаваме промяната ", които също ще имат една седмица или да предложат кабинет, или да върнат мандата. И при двата случая президентът не е привързан със период. Ако се стигне до връчването на третия мандат обаче Радев ще би трябвало да направи това в 7-дневен период след връщането на втория - на определена от него парламентарна група.

За разлика от първите два мандата, които се връчват на посочен претендент за министър председател, третият се дава на ръководителя на групата, която би трябвало в " рационален период " да излъчи претендент за министър председател. Ако и с третия мандат не се сформира държавно управление, президентът ще би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи датата на изключителните парламентарни избори. Радев към този момент съобщи, че желанието му е те да са в средата на март идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР