Два месеца след като една от най-големите мини за лигнитни

...
Два месеца след като една от най-големите мини за лигнитни
Коментари Харесай

Зеленият преход - какво е бъдещето на въглищните мини в Германия

Два месеца откакто една от най-големите мини за лигнитни въглища в Германия стана сцена на митинги на екозащитници работата в рудника продължава, видя екип на " По света и у нас ".

В момента и Германия сходно на България разчита доста на въглищните си мини, с цел да създаде ток.

Близо 30% от електроенергетиката идва точно от твърдо гориво.

Север Рейн Вествалия, покрай градовете Дюселдорф и Мьонхенгладбах се простира една от най-големите мини за лигнитни въглища в Германия.

Селцето Люцерат би трябвало да изчезне поради разрастващите се въглищни мини, точно то се трансформира в знак на отначало обновената въглищна промишленост в Германия.

От енергийната компания, която стопанисва мината, настояват, че това е единствено краткотрайно решение поради намалелите съветски доставки на природен газ, дали е по този начин обаче.

Разширяването на мината край Люцерат стана сцена на митинги в средата на януари, когато в изоставеното градче се бяха барикадирали зелени деятели. Наложи се полицията да се намеси откакто немският съд постанови, че територията е на немската компания RWE.

Заради дефицита на природен газ от Русия, една от най-големите енергийни компании в германия се е наложило да пусне три блока по 300 мегавата въглищни централи, както и да продължи работата на още два блока по 600 мегавата.

От компанията твърдят, че това ще продължи до 2030 година когато те изцяло ще се откажат от въгледобива, вместо до 2038 година както е било планувано първоначално. Въглищните централи ще бъдат сменени с възобновими енергийни източници, в които сдружението ще вложи 50 милиарда евро до 2030 година.

Досега в региона компанията е отворила редом с разширението на въглищните мини осем вятърни парка. Планират и построяването на четири слънчеви централи.

" Ще отнеме две или три десетилетия до момента в който мината бъде рекултивирана и подготвена за повторна приложимост. Ако желаете да се занимавате със земеделие, ще трябват в допълнение още към седем години. За да построите здания към мините, ще би трябвало да изчакате сред 10 и 15 години ", декларират от компанията RWE.

От компанията са почнали с рекултивацията на терените занапред макар че добивът напредва.

" Транспортни ленти ще придвижват откривката от челото на мината към задната част. В края на произвеждане през 2030 година или 2033 година в случай че има енергийна рецесия, на мястото на мините ще има три огромни езерни басейна. Те ще бъдат заобиколени от гори, плажове и яхтени пристанища ", допълват от от компанията RWE.

Добивът на въглища е нужда, само че употребата на въглищни мини е доста скъпа, доста е неприятно за замърсяването, само че считам, че е било неизбежно да се разшири мината. Смятам, че въглищата са запас, от който трябваше да се възползваме. Бъдещето би трябвало да бъде зелено, нямаме различен избор, бъдещето би трябвало да е зелено, колкото и скъпо да е ", разяснява Щефан, гражданин на региона.

Компанията има и проект за бъдещето на миньорите, които ще останат без работа след затварянето на мините.

" Миньорите над 58 години ще бъдат пенсионирани, част от по-младите ще запазят работните си места в новите възобновими централи на RWE, а останалите ще бъдат преквалифицирани и елементарно ще си намерят работа, тъй като в Германия има дефицит на работна ръка в доста бизнес области ", декларират още от компанията RWE.

Планът на компанията, която ръководи мината към този момент се извършва, не подвластно дали затварянето й ще се отдалечи още в бъдещето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР