Два месеца след изтичане на крайния срок и след като

...
Два месеца след изтичане на крайния срок и след като
Коментари Харесай

ВМЗ и "Кинтекс" публикуваха тримесечни отчети, но не и годишни

Два месеца след приключване на крайния период и откакто " Капитал " подаде искане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), докладите на основни държавни сдружения под шапката на Министерството на стопанската система най-сетне бяха оповестени. Става дума за две оръжейни компании - " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) - Сопот, и търговеца " Кинтекс ". През последните седмици те приковаха публично внимание - както поради войната в Украйна, по този начин и поради промените в управленията, които министър Корнелия Нинова и назначеният от нея нов ръб на Държавната консолидационна компания (ДКК) започнаха.

Информацията обаче още веднъж не е цялостна - липсват докладите за 2021 година, които трябваше да бъдат подадени до 25 април. А оповестените данни за първото тримесечие на 2021 година не дават цялостната картина какво е действителното положение на фирмите и до каква степен аргументирани са уволненията.
Военна продукция
на стопанската система. През февруари тя назначин нов изпълнителен шеф - Иван Стоенчев, който беше на същия пост и преди няколко години. Само няколко месеца по-късно обаче Нинова освободи и Стоенчев дружно с целия съвет на шефовете и назначи нови хора. Решението беше обосновано с влошените резултати на компанията, само че от ВМЗ тогава опровергаха изказванията, като показаха, че по сметките на завода за първите пет месеца са постъпили над 150 млн. лева, а подписаните контракти надвишават половин милиард лв..

Факт е, че формалните данни за първото тримесечие демонстрират внезапен спад на приходите (виж таблицата). Те обаче не дават визия какви заплащания се чакат по контракти, които се извършват сега. А нарастването на запасите от продукция и незавършено произвеждане допуска, че такива заплащания предстоят. Любопитна детайлност е и че докладът е бил признат на 19 април, само че е оповестен в системата на Агенцията за обществени предприятия и надзор чак на 14 юни.
Реклама
Освободеното към този момент управление дефинира като погрешно и изказванието на министерството, че облагата на ВМЗ за 2021 година е била 3 млн. лева - съгласно Стоенчев сумата е 1 млн. лева Именно тази информация обаче не може да се ревизира - докладът на ВМЗ за 2021 година не е оповестен.
Търговецът
Видим е към този момент и докладът на оръжейния търговец " Кинтекс ", само че единствено за първото тримесечие на тази година. Както и при ВМЗ, приходите понижават внезапно, само че още веднъж това не дава информация за настоящите контракти. Вижда се и свиването на облагата, което беше оповестено от ДКК и новото управление на сдружението преди седмица като и съвсем целия ръб (поста си резервира единствено ръководителят на съвета на шефовете Анита Великова). Трябва да се има поради, че за първото тримесечие на 2021 година облагата беше внезапно нагоре, тъй че сравненията с нея не са изключително правилни. Освен това Михайлов още тогава сложи под въпрос достоверността на новия доклад, който е подписан от неговия правоприемник Валери Гроздев на 7 юли 2022 година
Свързани публикации Нинова и Нитова в офанзива против старите шефове на ВМЗ и " Кинтекс " с определени цифри 9 юни 2022, 16:56 Нинова смени борда на ВМЗ, даже назначения от нея изпълнителен шеф 3 юни 2022, 19:26 Блицкригът на Нинова в " Кинтекс " 20 април 2022, 07:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР