Два месеца са твърде малък период за което и да

...
Два месеца са твърде малък период за което и да
Коментари Харесай

Радев: В момента имаме нужда от укрепване на държавността

Два месеца са прекомерно дребен интервал за което и да е държавно управление, само че е значимо сигналът, който се дава, да се застане на кардинална позиция. В момента имаме потребност от подсилване на държавността - да се прояви държавност, да почнем да приказваме и да действаме за върховенството на закона, за секване на злоупотреби и обири, за натрупалото голям запас задкулисие, за действително разделяне на управляващите. Такъв коментар направи президентът Румен Радев пред публицисти в Пирдоп, където участва  във видеоконференция на тематика: „ Германо-българските стопански връзки: настоящо положение и вероятности “.

Президентът насочи рецензии към актуалните шефове на ДАНС и Държавна организация „ Разузнаване “, за които преди дни стана ясно, че са в неплатен отпуск до септември. Днес и двамата прекратиха отпуските си.

Радев съобщи, че " абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България стадии от шефовете на ДАНС и ДАР е явен знак, че верността им е била и е била и сега е към Бойко Борисов, а не към България. "   Към момента обаче няма предложение до президента за освобождението на Атанас Атанасов и Димитър Георгиев.

„ Аз не работя, по-скоро те не работят с мен за доста неща. Говоря не за чиновниците от ДАНС…, приказвам за шефовете “, сподели Радев и продължи:

„ По закон би трябвало да се дава идентична по размер и наличие информация и към ръководителя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това условие на закона в доста от случаите не бе изпълнявано. И това елементарно може да се потвърди.

Помолен да разяснява дългите отпуски на двамата шефове на спецслужби Радев съобщи: " Очевидно образецът на някогашният министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се е оказал прекомерно инфектиран и за неговите подчинени. Очевидно това няма по какъв начин да стане без неговата благословия. "

Радев дефинира като разумни дейностите на Министерство на вътрешните работи при полицейската интервенция и задържането на чиновници в Пловдив и последните рокади в Министерство на вътрешните работи.

„ Когато назначавах служебното държавно управление, аз дадох ясно своите къси инструкции – почтеност, бистрота, само че и нулева приемливост към корупцията, престъпността и купения избор “, сподели той.

Според президента разумно е и днешното решение на служебния кабинет за промяната на всички регионални шефове.„ След като се сменя една власт, а регионалните шефове работят с изпълнителната власт, е разумно те да се сменят “, съобщи той. Не става въпрос да се вършат уволнения и рокади, а за правила. Трябва да има отчетност, отговорност и нулева приемливост към престъпност, към непочтеност - не към мен, не към служебния кабинет, към България, разяснява още Радев.

Събитието с присъединяване на президента се организира в административната постройка на медодобивния цех на „ Аурубис България “ АД до Пирдоп, а в него се включиха и министърът на стопанската система Кирил Петков, посланикът на Федерална Република Германия Кристоф Айххорн, представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и на немския бизнес у нас.

В рамките на визитата си в града президентът ще прегледа медодобивния цех и ще организира среща с неговото управлението, както и с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР