Два месеца преди края на мандата си правителството на ГЕРБ

...
Два месеца преди края на мандата си правителството на ГЕРБ
Коментари Харесай

Държавата се разбърза да спира договорите с американските ТЕЦ до 30 юни

Два месеца преди края на мандата си държавното управление на ГЕРБ слага невъзможни цени пред България за преустановяване на дълготрайните контракти за изкупуване на ток от двете така наречен американски въглищни централи – " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", до 30 юни 2021 година, както и въвеждането на идващия ден - 1 юли, на механизма за потенциали, който ще поз, воли държавно субсидиране на електроцентрали. Това планува на Министерството на енергетиката, оповестен за публично разискване единствено преди два дни и със период за даване на мнения до на следващия ден – 11 февруари.

И за прекратяването на договорите за ток и за механизма за потенциал се приказва от повече от две години, само че действително по нито една от двете тематики нищо съответно не е свършено. През септември 2019 година държавното управление натовари вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и на енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова за прекъсването на контрактите, задължаващи НЕК да купува електрическата енергия им до 2024 и 2026 година, а по-късно да я продава на контролирания пазар. Двата контракта нееднократно са посочени от бизнес, синдикати и политически партии като причина за високите цени на тока за бита, само че практиката сочи, че цените им са съизмерими с постиганите на борсата за ток. Въпреки оповестения старт на договаряния, такива и до през днешния ден не са почнали и е неразбираемо по какъв начин държавното управление си показва да завърши този развой за четири месеца, в случай, че не са създали нищо за година и половина. Освен в случай че не реши едностранно да ги приключи, което ще е коз за двете сдружения да си търсят правата по правосъден ред и да желаят компенсации.

Още по-парадоксалното е, че единствено преди към три седмици на Движение за права и свободи, вкарано в закона за енергетиката, както и други хрумвания, които ръководещите са стартирали през години, а в този момент още веднъж участват в оферти на Европейска комисия проект за енергийни промени.

Подобно е ситуацията и с механизма за потенциал. През октомври 2019 година от енергийното министерство споделиха, че за тази опция, която ще разреши даването на държавни дотации на въглищните централи най-малко до 2025 година, което е задачата на държавното управление, с цел да избави затъналата в задължения Топлоелектрическа централа " Марица Изток 1 "

Интересен е методът на енергийното министерство първо да сложи развалянето на дълготрайните контракти, след това механизма за потенциал, в случай, че рекомендациите на специалистите са първо да се проведат състезанията, в които ще могат да вземат участие и двете американски централи. Освен това самото ведомство в проекта си за промени показва, че сега свободният ни пазар има съществени проблеми, а " идното преустановяване на тези контракти провокира спомагателна неустановеност за бъдещите пазарни условия. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР