Два месеца преди изборите през октомври политическата ситуация в Пловдив

...
Два месеца преди изборите през октомври политическата ситуация в Пловдив
Коментари Харесай

Пет фактора, които ще решат изборите в Пловдив

Два месеца преди изборите през октомври политическата обстановка в Пловдив наподобява на черноморски залив през август - на повърхността няма талази, само че изпод бушуват мощни течения. Публикувани бяха няколко социологически изследвания, а сега се организират и няколко медийни анкети. Каквото и да демонстрират тези цифри, последното същинско социологическо изследване се организира тъкмо преди 4 години.

Затова през днешния ден е значимо да си напомним какво тъкмо се случи на предходните избори. Вотът тогава сподели няколко фактора, които не са се трансформирали доста и досега.

Борисов е значим

На първо място изборите демонстрираха, че факторът „ Борисов " въздейства извънредно на пловдивския гласоподавател. Сега, за разлика от 2015 година, министър председателят залага напълно и само на Здравко Димитров. Областният шеф се ползваше с доверието на Борисов и преди четири години, само че това не се оказа задоволително, с цел да се пребори за номинация от ГЕРБ. На помощ се притече тогавашният съдружен сътрудник в държавното управление „ Борисов 2 " - Реформаторският блок поддържа Здравко Димитров, тъй като както тогава, по този начин и в този момент партиите в дясно нямат подобаващ претендент. А пък поддръжката им е прекомерно ниска за по-високи упования от няколко места в локалния парламент.

Иван Тотев и тогава, и в този момент няма положителни позиции пред Борисов. Близостта му с Цветан Цветанов, както и противоречивите му управнически решения го извадиха от играта за кмет доста от дълго време, само че той към момента остава началник на ГЕРБ в Пловдив, най-малко до есента.

В момента Зико (както е известен Здравко Димитров) съумява да сплоти структурите, насочва позитивни и успокоителни послания към администрацията и членовете на партията си. Ако няма дейности в противоположната посока от страна на близки до Тотев кръгове, разумно е Димитров да е сигурен участник в балотажа и то със солидна преднина.

За или срещу Дани Каназирева

В Пловдив можете да чуете всичко за Дани Каназирева. Недоброжелателите <210> я считат за нечий артикул, постоянно без причини. Медиите постоянно я нападат и се пробват да я неглижират. Хората, които й имат вяра обаче, са в другата прекаленост - те я оприличават с Жана д`Арк или Райна Княгиня и считат, че е притежател на смяна. Като оставим настрани градската митология, нейният план „ Съюз за Пловдив " към този момент се утвърди като главен политически фактор под тепетата.

През 2015 година Каназирева остави зад себе си множеството огромни партии, като надмина двукратно резултата на Българска социалистическа партия, задмина обединението на Реформаторския блок, тогава с претендент Здравко Димитров, и доста други. Остана единствено с 5000 гласа разлика от Славчо Атанасов. Каназирева към този момент фрапантно промени политическата обстановка в Пловдив, което не се харесва на съвсем никоя от обичайните партии.

Патриотични филми за възрастни

Вътрешнополитическите кавги в последните години са запазена марка на хората, които назовават себе си патриоти. Кандидатът за кмет от НФСБ Славчо Атанасов, зад който стои Валери Симеонов, за пети път ще желае доверието на пловдивчани. Неговият слоган е „ С грижа за хората ", който през последните акции сполучливо му носеше гласове от ляво. Както и на национално ниво, по този начин и в Пловдив свадите са постоянно към „ патриотите ".

Традиционно мощните тук Вътрешна македонска революционна организация бяха надули мускули и бяха съвсем сигурни, че ще играят със личен претендент в предизборната борба. Обаче не стана тъкмо по този начин. От София, несъмнено, им постановиха за следващ път да поддържат Славчо Атанасов, който ги напусна точно откакто беше определен за кмет преди години. При него има два фактора, които ще му се отразят съществено. Тотев към този момент не е претендент, против който ще се бори Славчо в този момент? Реваншистката му изразителност сега към този момент не звучи настоящо против претендент като Здравко Димитров, който е надалеч по-умерен. От друга страна, Българска социалистическа партия ще се опита да си вземе своето от Славчо. Колкото и да качат като гласове Българска социалистическа партия, те ще дойдат точно от Славчо Атанасов.

Десните отново се натискат

Дали ще се споделят Реформаторски блок, дали Синя коалиция или пък Демократична България - няма никаква разлика за гласоподавателите. През годините дребните партии от десния набор сменят името на етикетите си, само че не трансформират нито метода към гласоподавателите, нито уголемяват обединението. Като прибавим и безконечните кавги посред им на национално равнище, и в Пловдив нещата стават комплицирани за тях. Ниските упования към изборните позиции подклаждат още повече недоверието посред им, тъй като искащите за постове постоянно са доста повече от изборния резултат.

Единствената опция за някакво присъединяване в политиката за тях е да поддържат ГЕРБ в локалния парламент. Забелязва се, че така наречен десни са опозиционно настроени единствено когато са отвън Общинския съвет. Когато са вътре, са послушни почитатели на политиката на ГЕРБ. Ниската електорална тежест не им е задоволителна, с цел да бъдат даже и сътрудник във властта, а по-скоро бегла гарнитура.

Ще вземе ли Българска социалистическа партия своето?

През последните години Българска социалистическа партия в Пловдив е еднолична благосъстоятелност на човек, чието име всички знаем. Но дали той желае „ столетницата " да се вдигне на крайници, или за него е по-добре партията да е слаба? Опозиционното държание на Корнелия Нинова в Народното събрание по никакъв метод не се припокрива с държанието на пловдивската организация. Традиционните леви гласоподаватели постоянно търсят опция, тъй като не са удовлетворени от представителството им на локално равнище. Най-често тази опция идваше в лицето на Славчо Атанасов. Но откакто стана ясно, че той е народен представител от партията на Валери Симеонов, доста от социалистите, които са дали своят вот за Славчо, ще се върнат назад в Българска социалистическа партия. За претендент за кмет се разисква Николай Радев, който е шеф на Английската гимназия. Също е непосредствен до Георги Гергов, само че въпреки всичко не е самият Гергов. Това дава сериозен мотив на левите гласоподаватели и най-вероятно резултатът на Българска социалистическа партия ще е доста по-добър по отношение на дъното през 2015 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР