Два месеца минаха от потъването на гордостта на гордостта на

...
Два месеца минаха от потъването на гордостта на гордостта на
Коментари Харесай

Родителите на моряците търсят истината за потъването на Москва

Два месеца минаха от потъването на гордостта на гордостта на съветския флот - крайцера " Москва ". На 13 април украинските управляващи оповестиха, че са го улучили с ракети " Нептун ". На идващия ден министерството на защитата на Русия удостовери, че е имало гърмеж на кораба, само че той е резултат от експлозия на муниции поради пожар, моряците са евакуирани, а самият крайцер е " съхранил своята плавателна дарба ". Накрая същото министерство призна, че " Москва " е потопен при буксир в Севастопол поради стихия.

Оттогава съветското министерство на защитата единствено един път оповести информация за жертвите - 1 умрял и 27 изчезнали моряци. В обществените мрежи обаче могат да се намерят апели за информация от най-малко 40 фамилии на моряци, които са били на кораба. Количеството на евакуираните и ранените е незнайно.

Родителите на наборниците, които по неведоми аргументи са се оказали измежду членовете на екипажа на флагмана на Черноморския флот, не престават да упорстват за истината и се канят да подадат групов иск против МО. Повечето са отказали да подпишат непринудено заявки, че синовете им са " починали вследствие на злополука ". " Новая газета. Европа " разгласява разказите на някои от майките, които са си общували с командването и ранените военнослужещи в лечебните заведения. От съображения за сигурност някои не са поискали имената им да се разкриват.

" Командването се срещна с нас, откакто вдигнахме звук и започнахме да беседваме с публицистите. Започнаха да ни канят на срещи. Който съумя да пристигна в Севастопол се срещна персонално с командващия Черноморския флот адмирал Игор Осипов. На срещата участваха към 10 души - представители на военната прокуратура, администрацията на града, психолози. Срещите започваха по един и същи метод - " Крайслерът ще бъде приет за участник в специфичната военна интервенция. Момчетата са герои. Ще бъдат наградени с медали за смелост ".

Преди да отида на срещата, позвъних в министерството на защитата и попитах какъв е статусът на моя наследник. Това стана, откакто оповестиха формалните данни. Казаха ми, че моят наследник не е в нито един от описите - нито измежду изчезналите, нито измежду ранените, нито измежду починалите. Попитах какво значи това. Отговориха ми: " Означава, че той е в строя ".

Отивам на срещата с адмирала и стартират да ми приказват за герои, бойни дейности и така нататък Като основното е сами да признаем, че децата ни са починали. Питам ги - за какво тогава МО споделя, че синът ми не е в нито един лист. Всички се удивиха и споделиха, че ще уточнят за какво по този начин ми споделят. Питам ги има ли възможност някъде да имало избавителен плот, лодки, за които да са се хванали, и да ги отнесло в друга територия. Един от тях ме погледна, едвам сдържайки смеха си, и отсече: " Не, това не може да се е случило ".

На идващия ден отново звъня в МО. Отново ми споделят, че синът ми го няма в описите, изброиха описите и дори прибавиха думата " пленени ".

От командването дълго се опитваха да ми потвърдят, че наборниците не са взели участие в бойни дейности. " А на Змийския остров? ", запитвам аз. Как може да не е взел участие там? Половината от екипажа са взели участие в бойни дейности, а останалите са били на екскурзия ли? Питам ги дали целият екипаж е бил на кораба в този миг. Казват ми - да. Значи всеки е бил в заплаха.

Няколко души са изчезнали от машинното поделение. А един и същи капитан трети сан споделя на родителите разнообразни истории. Мен ме убеждава, че детето ми се е задушило от дима. На друга майка споделя по какъв начин персонално е извеждал от машинното поделение хора, само че двама души от средата на редицата някъде изчезват и не могат да ги намерят. Казвам му - само че това са тесни коридори и в случай че някой падне, ще спъне идващия. Той кима и се съгласява. При това офицерите плачат, описват всичко нагледно, а нямат ни драскотина, ни изгаряне. Убеждават ни по какъв начин тежко ранени няма. И в идващия миг някой от задните редици възкликва: " А да бяхте видели какъв брой тежко ранени имаме в лечебните заведения ".

Към 9 май разбрахме, че не се организира никаква избавителна интервенция. И се оказва, че те просто са протакали. Никого не са се опитватвали да спасят, а ние стоим, чакаме и с никого не поддържаме връзка.

Болниците въобще отхвърлят информация. Казваш им фамилия от листата, компютърът им забива, споделят ти да почакаш и изчезват. После се връщат и споделят, че няма такива лица при тях. А когато аз звънях, дори не ме попитаха по какъв начин е името на детето ми и рождената му дата. Някой съумя да пробие в основната военна болница " Н.Н.Бурденко ", до момента в който към момента можеше. Казаха му, че при тях има тежко ранени, има донесени на носилки, които не са можели да вървят, има ранени от шрапнели, има и в такова положение, че изобщо не помнят по какъв начин са попаднали в болничното заведение. А командването ни споделя, че ранени въобще няма.

След това започнахме да получаваме вести от военните комитети: " С огорчение ви оповестяваме, че вашият наследник е липсващ без новина вследствие на злополука ". Пристига заявление от мое име, където написа, че аз признавам, че моят наследник е умрял в резултат на злополука и тялото му не е намерено. Канят ме да подпиша заявката и споделят, че има очевидци, които са видели, че моят наследник е бил на кораба в този ден, само че след това някъде е липсващ и никой не го е виждал повече. Казах им, че нищо няма да подпиша. Звънят ми отново: " Вече три фамилии подписаха заявката. Идвайте бързо, с цел да минем през съда и да не протакаме ". Даже не ме попитаха дали съм подготвена да подпиша. И там написа " починал вследствие на злополука ". Не написа, че е участник в никаква интервенция. Накрая написа, че ще ми обезпечат юрист, с цел да изисквам за застраховка - малко над 7 млн. Казах им, че нищо няма да подпиша.

Говорих с бащата на различен моряк - взели му военната брошура, пишат, че е " участник в специфична военна интервенция " и дори дневни за присъединяване в бойна интервенция му превеждат.

А на нас ни пращат заявление, където не написа за никаква интервенция, и дори написа " умрели ", а не починали. Все едно човек е излязал за самун и е... липсващ.

Капитанът трети сан ми споделя: " Имаме възбрана, само че въпреки всичко ще ви опише под сурдинка ". Даже се удивих, че по този начин приказва с първия срещнат. Разказа ни за ракетите и за това, че пет дни са съумели да се удържат на вода, че е имало разпити, пристигнала е комисия. А самият той е подобен пресен, не му проличава да е прекарал безсънни нощи, въпреки че ме уверяваше, че едвам същия ден са го пуснали. Синът ми се връщаше от кораба изтощен и изстрадал. Вече мислеше за края на службата, с цел да не помни за нея вечно. Очевидно, че са си го изкарвали на наборниците. Не се оплакваше, само че аз мога да отгатна по типа му какво е ставало. А по-късно и други родители потвърдиха, че целият транспортен съд на наборници се е крепял.

Командирът ми описа, че е имало три ракети - едната е пропуснала, другите са ги блъснали. Едната е улучила машинното поделение, другата - столовата. Показах му фотоси на момчетата - всички ги разпозна по лице, 500 души. Казва ми, че всички са били там и е неефикасно да ги търсям.

Леко ранените момчета в лечебните заведения споделят на придружителите си, че въпреки да имат възбрана да приказват, въпреки всичко ще кажат, че са били две ракети. Решихме, че това е просто легенда, тъй като въпреки всичко са подписали документ за неразгласяване, а всичко ни описват. Отначало имаше комплициране и във времето - някои споделяха, че ракетите са ги блъснали сутринта, други - денем, трети - вечерта. А по-късно се синхронизираха и твърдяха, че е било промеждутъкът от 2.30 до 3 часа.

Разказваха ни, че дори по време на обучение вратата е заяждала и е трябвало по вътрешната връзка да молят да им отворят. И когато ги е блъснала ракетата, също е заяла. И те по тази причина не са могли да се измъкнат - имало е доста пушек и никой не е отишъл да им отвори. Разказваха ми по какъв начин моят наследник бил изхвърлен през илюминатора. Като почнало задимяването, наборниците почнали да ги изхвърлят през илюминаторите. Но защото водата е студена, а и крайцерът се е движел, те може и под перките му да са попаднали, и във водата да не се удържат дълго.

Капитанът ми сподели, че дълго са се борили за кораба, само че след това са разбрали, че нямат късмет, и всички са скочили зад борда. Започнали са да хвърлят избавителни плотове. После са спуснали своя катер. Други пък настояват, че дори и катерът не е бил спуснат, тъй като нещо се е счупило.

Не ни напуща възприятието, че към момента има късмет за децата ни. Защото има доста несъотвествия. Ако ни беше извикало командването и на всички ни беше разказало една и съща история... А то... ", приключва описа си обезверената майка.

На роднините на 19-годишния Мухамед Мутазаев, наборник на крайслера " Москва ", също са предложили да подпишат документи, че той е " починал в резултат на злополука ". Майката отказала.

" Когато се обръщахме към управлението на Черноморския флот, не ни даваха никакви отговори, пренебрегнаха ни.

Предполагам, че това е нарушаване на устава и на нормативните документи, където е записано, че са длъжни неотложно да осведомят околните на военнослужещите за тяхното положение. Не ни се дава информаиця за евакуирането от кораба, която е трябвало към този момент да бъде събрана - минаха 40 дни.

На 24 април ни извикаха на сказка. Съобщиха ми, че синът ми е в листата на безследно изчезналите. При това не ни дадоха тази информация в писмен тип. Обърнахме се към Военния комисариат на Крим и на 29 април получихме отговор: " С огорчение ви уведомяваме, че вашият наследник е безследно липсващ вследствие на злополука в намерено море на крайслера " Москва " на 13 април 2022 година ".

Едва 10 дни след станалото започнаха да основават екипи за информиране на роднините и всякога чувам еднакъв заучен текст - че водолазите са се спускали, минали са избран сектор и никого не са намерили. На срещата ни с командването ни споделиха, че корабът е бил в неутрални води и в никакви бойни дейности не е взел участие.

В началото на май военната прокуратура съобщи в отговор на послание на Дмитрий Шкребца, че неговият наследник - наборникът Егор Шкребец, е разгласен за " безследно липсващ ". Оттам настояват, че корабът, на който Егор е служил, " не е навлизал в териториалните води на Украйна " и не е взел участие в " специфичната военна интервенция ". На своята страница във " ВКонтакте " Дмитрий написа, че по време на произшествието офицерите първи са напуснали кораба.

" Вече ме предизвестиха, че в случай че приказвам, иска ми се случи преживелица. Но ми все тая. Просто желая да намеря детето си ", споделя майката на 20-годишния Никита Ефременко Татяна. Той е бил наборник, изпратен да служи на кораба " Москва ". От 9 април не се е обаждал на околните си. Оставали са му 58 дни работа.

" Имам информация от кого ли не - един пълководец, различен, от Москва, от Севастопол, от МО. Все е друга. Не мога да схвана кой лъже и кой споделя истината. Искам да приказвам с капитана на кораба, не с някакви офицери. Всеки ден звъня на всички места. Севастополските номера всичките са блокирани, дажи тези на лечебните заведения. Никой никакви внятни пояснения не дава. Говорим си с останалите родители. На никого не е звънял пълководец, с цел да изясни какво е станало. Питах: " Как са се оказали наборниците на кораба " Москва " по време на военни дейности? ". Един ми споделя: " Те не са взели участие във военни дейности ". И не ми изясняват освен на мен. На никого не изясняват ", споделя Татяна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР