два ли има известна личност по света, която да не

...
два ли има известна личност по света, която да не
Коментари Харесай

Кои са илюминатите и как започна всичко

два ли има известна персона по света, която да не е упрекната, че е част от тайното общество наречено Илюминати.

От Доналд Тръмп до Бионсе, всички най-малко един път са били асоциирани с групата, притежаваща голяма власт и опитваща се да откри нов международен ред.

Пентаграми, кози, всевиждащото око, което се намира на банкнотата от 1 $ - знаци, които се асоциират с тайното общество.

Препратки има и в доста от музикалните видеа на известни реализатори. В клипа на песента S&M на Риана може да бъде видян вестник, чието заглавие гласи: Принцесата на Илюминатите.

Но за какво музикантите обичат да се заиграват с името на тайната организация? Според журналиста и публицист Дейвид Брамуел, те просто желаят да се забавляват.

"Те се развеселяват от сходни истории. Спомням си за една тайна доктрина от 1966 година, която гласеше, че Пол Маккартни от The Beatles е починал в злополука и е сменен от канадски DJ, който бързо се научил да свири на бас и да пее, написа Dnes.bg.

Пол Маккартни в никакъв случай не отхвърля изрично теорията. Винаги си е мълчал по отношение на това. Мисля, че той, както Jay-Z и Риана, просто се забавлява от тази история “, споделя Брамуел.

Но по какъв начин стартира всичко с конспирацията към Илюминати?

Илюминатите били баварско скрито общество, образувано през 18-ти век. То се противопоставяло на суеверията, религията и властта на страната. Те даже основали книга с правила, едно от които било да сложат завършек на несправедливостите.

След време обаче баварската група се разпаднала. Тя няма нищо общо със актуалното схващане за Илюминати.

Конспирацията има общо с по този начин наречения дискордианизъм. Това е едно от най-странните придвижвания, почнало в офиса на двама съученици – Грег Хил и Кери Торнли.

Те употребявали работния си принтер, с цел да създадат копия на книгата с разпоредбите на новата пародийна вяра. Според нея, "хаосът е толкоз значим колкото и реда “.

Въпреки че това било смешка, дискордианизъмът придобил известност през 60-те и 70-те години. Хил и Торнли ловко траяли да популяризират дезинформация.

Тяхното дело било подето от други двама американци – Робърт Антън Уилсън и Робърт Шеа.

„ Уилсън бил редактор в „ Плейбой “ и двамата решили да напишат разказ, в който да включат всички огромни тайни теории и да го нарекат „ Илюминати “. Те се забавлявали толкоз доста, че го трансформирали в трилогия.

Двамата решили, че ще е забавно да разпространят малко безпорядък и подправена информация по отношение на илюминатите.

И го създали като почнали да пишат писма до пресата, разгласили ги и на страницата със известия в „ Плейбой “, споделя Дейвид Брамуел.

Уилсън и Шеа създавали и писма от мислени читатели, които казвали, че илюминатите не са същински. Така почнал един подправен диалог сред създатели и читатели, който прераснал в нещо действително.

Книгата на Уилсън и Шеа включвала повече измислени теории, само че те били примесени с задоволително истина, с цел да наподобяват приемливо.

Според една от най-безумните конспирации, създателят на баварските илюминати умъртвил Джордж Вашингтон и взел самоличността му с цел да стане президент на Съединени американски щати.

Въпреки че творбата им не се продавала добре, тя се трансформирала в част от актуалната поп просвета. В Ливърпул даже се играе осемчасова пиеса по нея.

В днешно време уеб сайтове като 4chan и Reddit поддържат огъня на тези конспирации жив.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР