Два кораба с български моряци бяха похитени край бреговете на

...
Два кораба с български моряци бяха похитени край бреговете на
Коментари Харесай

Мария Габриел с информация за пленените български моряци

Два кораба с български моряци бяха похитени край крайбрежията на Йемен след началото на войната сред Израел и „ Хамас “. На борда на кораба „ Руен “ има 18 моряци. Осем от тях са българи.

„ Разполагаме с информация от първия час след нападението. В непрекъсната връзка сме с всички институции, които могат да окажат подпомагане. За нас е водещо положителното здраве и връщането на сънародниците ни. Със протичащото се в Ивицата Газа видяхме, че в цялата област се случват неща, които слагат под заплаха сигурността на корабоплаването и интернационалната търговия. Такива дейности са неприемливи “.

Това сподели вицепремиерът Мария Габриел.

„ Двамата български моряци от първия отвлечен транспортен съд „ Галакси лийдър “ са в положително здраве. Два пъти е имало контакт със фамилиите им. Следим обстановката ежеминутно, с цел да можем да реагираме. Сънародниците ни са добре “, акцентира тя в ефира на bTV.

Шенген

„ България упорства точно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген. Ние имаме позиция, която е мощна поради индикаторите и обстоятелствата “, изясни вицепремиерът.

„ Имаме добра съгласуваност във връзка с Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите. Влизайки в Шенген, България ще способства по тази причина пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България схваща вътрешнополитическите обстановки, само че ще отстоява извоюваното “, акцентира тя.

„ Идеята поетапното влизане в Шенген не е нова. Трябва да се отчетат два аспекта. Ако имаме поетапно присъединение, което обрисува влизане с въздушни, морски и със сухопътни – за нас би дало огромна изясненост и да успеем да се нареждаме в края на един развой. Нашите резултати са за сухопътните граници. Трябва да отстояваме това, че ние желаеме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат запаси, би трябвало да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в идващите месеци и години, когато тематиката за миграция ще се повдига на европейско равнище “, добави вицепремиерът.

„ Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е значимо каквото и да има като спомагателни доброволни ограничения, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското съглашение, да се повдига тематиката за шенгенското пространство, което има потребност да бъде усъвършенствано “, сподели още Мария Габриел.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР