Два инхаус договора на обща стойност почти 30,7 млн. лева

...
Два инхаус договора на обща стойност почти 30,7 млн. лева
Коментари Харесай

Тихомълком НКЖИ оповести 2 инхаус договора за над 30 млн. лв. със задна дата

Два " инхаус " контракта на обща стойност съвсем 30,7 млн. лв. с Данък добавена стойност е упълномощила Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) на държавното сдружение „ Транспортно строителство и възобновяване “ ЕАД. Информацията бе публично оповестена при започване на тази седмица, само че тя касае април месец. Самите договори не са обществено налични, а единствено обявленията, като данните за плануваните действия са много нищожни.

Липсва нормалната документи за възлагане на социална поръчка – включително механически спецификации и периоди, източник на финансиране, технически/работни планове.   

Въпреки че от година и половина най-малко НКЖИ е индивид, длъжен да разгласява поръчките си в новата електронна система ЦАИС ЕОП, в нея няма нито дума за двата договора.

Следата изскача само като къса информация от обявленията на Агенцията за публични поръчки (АОП) за подписани контракти. В данните от нея обаче липсват дори неповторимите номера на двете поръчки.

В уеб страницата на АОП обявленията не са оповестени в целокупност. Търсачката й не ги открива при какъвто и да било тип търсене, включително и оптимално разширеното – с възложител, основна дума от наименованието, реализатор и каквото да било друго.

Интересен подробност е, че дори във втората поръчка, тази с по-ниска стойност, на първо четене въобще не се схваща за кой или какъв обект иде тирада.



Все отново – кои обекти са обезпечени?

Единият е с предмет „ Механизирано възобновяване на стоманения път в междугарието Христо Даново – Сопот от км. 130+001 до км. 144+592, включително и коловози, продължение на настоящия път в гарите Христо Даново и Сопот с обща дължина 14 591 м “.

Прогнозната стойност на поръчката е 20,1 млн. лева без Данък добавена стойност, а контрактуваната на 2-ри април цена е 18,3 млн. лева без Данък добавена стойност.



 



В профила на купувача на НКЖИ е посочено, че типът на възлагателната процедура е „ Изключение от Закон за обществените поръчки “. Никакви елементи не се откриват вътре в самото съобщение. Най-вероятно става дума за изключенията по член 14, алинея 1, т. 5 – 7 или така наречен " инхаус " или вътрешно възлагане. В случая както НКЖИ, по този начин и сдружението „ Транспортно строителство и възобновяване “ са на послушание на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС). По същия законов механизъм Агенция „ Пътна инфраструктура “ разпореди в последните години на „ Автомагистрали “ ЕАД поръчки за близо 1 милиард лв..

Припомняме, че по предписание на служебния финансов министър Асен Василев Агенцията по публични поръчки създаде и на 9-ти юли дни разгласява



В методическото напътствие се акцентира, че за " инхаус " поръчките е належащо изпълнителят да има потенциал да извърши самичък съответните действия, които са предмет на контракта (да даде услугата, да извърши строителството и т.н.). Ако трансферира реализирането на друго лице, на процедура се стига до скрито „ превъзлагане “ на социална поръчка, т.е. до заобикаляне използването на Закон за обществените поръчки и по този метод - до ограничение на конкуренцията.

За да  се обезпечи публичност  на  поръчките,  за  които  се  ползват прегледаните изключения, в Закон за обществените поръчки е въведено обвързване за възложителите да разгласяват съобщение за възлагане на поръчка, когато подписват контракти при използване на член 14, алинея 1, т. 5 –7. За тези със обилни стойности, със стратегическо значение или към които е налице сериозен публичен интерес, е целесъобразно възложителите да разгласят авансово желанията си да сключат подобен контракт, като публикуват  обявление  за  доброволна  бистрота в  Регистъра  на публичните поръчки.

Другата поръчка е с предмет „ Рехабилитация на стоманения път, изкуствените уреди, оборудванията и устройствата на системата за електроснабдяване от жп инфраструктура в региона на гара Копривщица по ІІІ жп линия “.





Прогнозната стойност на поръчката е била 7 980 565 лева без Данък добавена стойност, а окончателната – почти 7,3 млн. лв.. Интересно е, че договорът е подписан на 7-ми април, а обявлението е чак от 19-ти юли.

Малко детайлности за въпросната Трета жп линия се откриват в друга социална поръчка – за междугарието Копривщица-Стряма от км 100+525 до км 106+337, където написа, че в обсъждания сектор по III-та жп линия профилът на трасето е планински, като през него, с изключение на пътнически возила, минават и голям брой товарни композиции с повече от един локомотив.
 „ Автомагистрали “ ЕАД: С предплатеното заплащане замразяваме цени, които другояче се усилват непрестанно „ Автомагистрали “ ЕАД: С предплатеното заплащане замразяваме цени, които другояче се усилват непрестанно
Финансово поръчителство на осъществяването на автомагистралата със заледяване на единични цени води до самостоятелност от инфлацията в държаве...

„ Контактната мрежа в обсъждания сектор е в употреба повече от 45 години, като през този интервал са правени единствено извънредно наложащи повърхностни поправки “, се сочи още в нея.



За другия сектор пък, Христо Даново – Сопот, повече информация има в проектобюджета на МТИТС за 2020 година и обновената бюджетна прогноза за 2021 и 2022 година.  Там е разказано, че междугарието Христо Даново – Сопот и двете му прилежащи гари са част от третата основна жп линия Илиянци – Карлово – Карнобат – Варна фериботна.  

„ Теренът, през който минава стоманеният път, е леко кръстосан, главно в диги с височина до 3 м и едностранни траншеи. Широчината на земното платно е общоприета със относително добре завършени банкети, канавки и откоси, които е належащо да се почистят от растителност и тук-там да се преоформят. Трета основна железопътна линия е съществена връзка сред металургичните предприятия прилежащи с нея и пристанища Бургас и Варна. Вследствие на дългогодишна употреба и просрочени с години периоди за възобновяване и механизиран междинен ремонт на стоманения път в междугарието Христо Даново – Сопот, както и на коловозите, продължение на настоящия път в гарите, стоманеният път е с влошено техническо положение “, се прецизира в анонса за този обект.



Допълва се също, че стоманеният път в междугарието и настоящият път в гарите е в такова положение, че е невероятно със силите на настоящото поддържане да се възстановят и поддържат техническите му параметри в сходство с нормативните документи и да се подсигурява сигурността на влаковото придвижване.
 С какви материали се строят автомагистралите у нас? С какви материали се строят автомагистралите у нас?
Много нарушавания при ремонта на автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора е установила инспекция на място на новия ръководител на...

„ Отстраняването им изисква извънреден по размер материали и човешки запас, който не е по силите на настоящото поддържане и в същото време не би довело до трайно стабилизиране на стоманения път, възобновяване и поддържане на техническите му параметри в сходство с нормативните документи и гарантиране сигурността на влаковото придвижване. Целта на подновяването е постигане на плановата скорост, която за двете прави е 120 км/ч “, се сочи още в проектобюджета на МТИТС за 2020 година

Важен подробност във въпросното методическо напътствие на АОП

В него се показват в детайлности критериите, които са възпроизведени напълно и изчерпателно от използваното европейско законодателство.

Изрично е очебийно, че вътрешното “in house ” възлагане е въведено в директивите и надлежно в Закон за обществените поръчки въз основа на заключенията в решенията на Съда на Европейски Съюз (СЕС). В тази връзка, при изясняване на същността му следва да се регистрира правосъдната практиката в тази област, като от правосъдната процедура се постанова изводът, че възлагащият орган би трябвало да може да упражнява върху правния индивид по едно и също време систематичен и функционален надзор.

За втория аршин – „ повече от 80 на 100 от активността на юридическото лице да е образувана от осъществяването на действия, предоставени от възложителя или негови обособени структури или от други юридически лица, следени от възложителя “, се показва, че в решението  на Съд на Европейския съюз по делото Teckal  съдът отбелязва, че посоченият аршин има за цел да подсигурява използването на разпоредбите за публични поръчки, когато следеният индивид работи интензивно на свободния пазар и е в конкуренция с останалите търговци.

„ В тази връзка, когато услугите на следеното лице са предопределени главно единствено за контролиращите го органи „ наподобява обосновано то да бъде освободено от тези правила, защото посредством тях се обезпечава конкуренция, която в тази ситуация не съществува “, се сочи от Съд на Европейския съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР