Два или три пъти годишно български компании губят големи суми

...
Два или три пъти годишно български компании губят големи суми
Коментари Харесай

Български компании губят големи суми пари, измамени с подменен имейл и банкова сметка

Два или три пъти годишно български компании губят огромни суми пари, излъгани с сменен имейл и банкова сметка. Това заяви старши комисар Владимир Димитров - шеф на дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

По същия метод беше излъгана огромна българска строителна компания, която преведе 12 милиона лв., напомня БНР.

Владимир Димитров посочи, че случаите на измами с сменен имейл, само че с по дребни суми се случват всяка седмица у нас.

На български назоваваме този тип машинация заменен IBAN. Най-общо казано става въпрос за нигерийски проведени незаконни групи, които влизат в имейлите на български компании. В тъкмо определен миг подменят банковата сметка, по която българската компания да изпрати идващото заплащане и по този метод се ощетяват български компании с десетки хиляди евро. Това е просто един от образците на сходен случай 2 пъти – 3 пъти годишно имаме сходни български компании, които губят от време на време и милиони левове. Но нормално на всеки 3-4 дни при нас се явява компания, която е потърпевш от операция на връзката сред техния контрагент и нормално сумите, които губят се към 20-50 000 евро.

Според специалистите хакерите съумяват да влязат в пощенската кутия на фирмите и по този начин получават достъп до кореспонденцията им.

" Най-вероятно става въпрос още веднъж за неинформираност и неведение на интернет потребителите, тъй като посредством фишинг имейл киберпрестъпниците разбират потребителското име и паролата за тази пощенска кутия. Вписват се в нея. Тя се употребява от законните консуматори от компанията, която движи бизнесът, само че просто нигерийските проведени незаконни групи се вписват в тази пощенска кутия и гледат какво се случва вътре, какво се уговаря българската компания с нейните задгранични контрагенти и просто подменят имейлите ".

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР