Два глобални фонда - BC Partners и Providence Equity в

...
Два глобални фонда - BC Partners и Providence Equity в
Коментари Харесай

Два бизнес гиганта проучват да да купят ли БТК

Два световни фонда - BC Partners и Providence Equity сега вършат детайлно изследване на БТК и действително един от тях може да е идващият притежател на телекома, оповестява " Капитал ", като се базира на няколко свои източника.

По информация на изданието общо към 10 финансови вложителя са показали интерес към сдружението, само че лятото продавачите са получили единствено три първични предложения, като едната не е посрещнала условията.

И двата претендента имат опит в телекомуникационния бранш и са измежду най-големите фондове за дялови вложения, отбелязва изданието с ангажимента, че в случай че се стигне до договорка, телекомът още веднъж ще е благосъстоятелност на финансов вложител, а не на световна телеком група.

Базираният в Лондон фонд BC Partners наддава посредством районния си кабелен и ефирен оператор United Group. Той работи главно в страните от Западните Балкани, най-много в Сърбия, като при започване на XXI в. стартира да изкупува активи там като операторите SBB, Telemach Slovenia и Telemach BiH, които сплотява в обща група.

Providence Equity e основан в щата Ню Йорк фонд с фокус върху вложения в медии, връзки, обучение и осведомителни технологии. Сред капиталовложенията му са компании като AutoTrader.com Group, Blackboard Inc., eircom, Hulu, Kabel Deutschland, MLS Media, NEW Asurion, Bluestone Television, Newport Television, Univision, VoiceStream (сегашната T-Mobile US), Warner Music Group и други

Ако бъде приключена сполучливо, продажбата ще докара шестия подред притежател на най-големия български телеком по доходи, напомня " Капитал ". Последната към този момент договорка стана факт през 2016 година, когато операторът беше продаден на търг, проведен от съветската VTB като заемодател. В транзакция за 330 млн. евро притежател стана консорциум, воден от Спас Русев с 46%, като дялове имат още самата VTB, българските й мениджъри братята Милен и Георги Велчеви и други остарели кредитори. VTB обезпечи и голямата част от финансирането посредством заем. Тогава продажбата беше оспорвана от руснака Дмитрий Косарев, съгласно който търгът е бил нагласен и на занижена цена. Той претендираше, че посредством добити от него компании по веригата на собствеността на БТК той косвено е имал контролния пакет. През юли лондонски съд отхвърли една от претенциите му, което улеснява продажбата на БТК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР